nummer van 24/06/2014 door

‘Kontroll På Kontinentet’ van Kaizers Orchestra

De spanning van een nieuwe ontdekking

Vakantieherinneringen, iedereen heeft ze en de vroegste zullen ongetwijfeld worden gevormd door beelden vanaf de achterbank bij je ouders in de auto. Nu de zomer is begonnen dwalen onze gedachten dikwijls af naar die momenten, waarin liedjes in een andere taal de radio domineerden en het exotische gevoel versterkten. Daarom zijn Nederlands en Engels deze week taboe op nummervandedag.nl en verkennen we ‘achterbankliedjes’ in vele talen en genres. Soms hopeloos nostalgisch, soms dwars en alternatief. 

Kaizers Orchestra: Kontroll på kontinentet (Live @ Vega)

Mijn aankomst in Noorwegen in 2007 had zo in een aflevering van Game Of Thrones gekund. Dat lag niet zozeer aan mij, maar vooral aan de manier waarop het land zich voor het eerst aan me liet zien had niet in de fantasyserie misstaan: de ruige kust van het zuidelijke plaatsje Kristiansand doemde onheilspellend op uit de mist en ik kon me niet herinneren dat ik ooit eerder met zoveel spanning aan een reis was begonnen. Beelden van fjorden, stavkirken, donkere wouden en nachten waarin de zon niet onderging flitsten door m’n hoofd in een poging mezelf voor te bereiden op al het moois dat ik in het Scandinavische land zou gaan ontdekken.

Een van de eerste muzikale associaties die zich daarbij voordeed was een herinnering aan de band Kaizers Orchestra. Een band die ik vier jaar daarvoor had gezien als seizoensopener van het Burgerweeshuis in Deventer, zonder dat ik ooit eerder een noot van de Noren had gehoord. De band had een flinke indruk achtergelaten en dat gebeurt eigenlijk zelden bij een band waar ik nog niets van ken. Wijlen Pascal Bouma, destijds programmeur van het poppodium in Deventer, drukte me vooraf echter op het hart vooral te komen. Dit zou iets bijzonders worden.

Kaizers Orchestra

En dat werd het, al was het alleen vanwege de krankzinnige podiumpresentatie van de band. Een toetsenist die de complete show speelt met een gasmasker op zou je makkelijk weg kunnen zetten als een slecht bedachte gimmick, maar bij Kaizers Orchestra droeg het alleen maar bij aan de totale gekte op het podium. De video hierboven mag dan drie jaar later opgenomen zijn in een bomvolle zaal in Kopenhagen toen de band al een deal met Universal had binnengesleept, de sfeer deed er destijds in Deventer niet voor onder.

Ik stond met vrienden mee te schreeuwen in een taal waar ik geen woord van kende, op nummers die ik nog nooit gehoord had. Het overgrote deel van de zaal deed precies hetzelfde en iedereen die ik in de jaren daarna over deze show sprak, benadrukte steeds maar weer dat dit absoluut één van de meest bijzondere shows was die men ooit zag. Daarna heb ik de band nooit meer gezien, ondanks dat de Noren regelmatig naar Nederland terugkeerden. Niet bewust, maar misschien ook wel goed: een eerste indruk, of dat nu van een nog te ontdekken land of band is, laat zich nooit helemaal meer evenaren.

Tags: , , , ,

-->