nummer van 21/06/2014 door

‘Straight Outta Compton’ van N.W.A.

The movie

N.W.A – Straight Outta Compton [HD] [Music Video]

“I don’t know any other movie where you can mix Gangster Rap, the F.B.I., L.A. riots, HIV, and fucking feuding with each other.” Ice Cube heeft gelijk: de geschiedenis van N.W.A. heeft alles in zich voor een smeuïge film. Na een hoop gesteggel komt de biopic Straight Outta Compton er dan eindelijk, in augustus van dit jaar. Talloze acteurs werden afgewezen voor de rollen van Ice Cube, Dr. Dre, Eazy-E, DJ Yella en MC Ren. Ice Cube wilde per se gespeeld worden door zijn zoon. Voor de rol van Eazy-E was in de ogen van zijn weduwe Tomica Wright niemand geschikt, maar uiteindelijk heeft de strenge groep producers – naast Wright bestaande uit Dre en Ice Cube zelf – gekozen voor de jonge Jason Mitchell, die nog geen acteerervaring heeft en momenteel in een keuken werkt. Je begrijpt het: fans houden hun hart vast. Maar Ice Cube is ervan overtuigd dat het iets bijzonders wordt. “We’re taking it to the nooks and crannies, I think deeper than any other article or documentary on the group.”

Compton

Toch is een biopic helemaal niet nodig. De teksten van de Niggaz Wit Attitudes waren altijd zo expliciet dat je de kleine wereld van Compton nauwkeurig in je gedachten kon natekenen. Je rook de kruitdamp, je hoorde de politiesirenes, je voelde de wanhoop van haar inwoners en je was doodsbang voor agressieve mannen die zinnen als “When I’m in your neighborhood you better duck, ‘cause Ice Cube is crazy as fuck” in de microfoon spuugden. Een bloedhete stad in het zuiden van Los Angeles County waar bendes als de ‘bloods’ en de ‘crips’ een bloedige strijd om de straat voeren, zo niet tegen elkaar dan wel tegen Mexicaanse drugskartels.

Straight Outta Compton biopic

boven: Ice Cube, regisser F. Gary Gray, Dr. Dre
onder: acteurs O’Shea Jackson Jr. (Ice Cube), Jason Mitchell (Eazy-E), Marcus Callender (Dr. Dre)

Humor

N.W.A. vertelde het verhaal van deze gruwelijke plek, maar op een manier waarin minstens zoveel humor als intimidatie school. In Eazy-E’s couplet van ‘Straight Outta Compton’ (1988) doet de onverschrokken gangster uitvoerig uit de doeken hoe slim het is om vriendelijk te lachen naar een per ongeluk tegen het lijf gelopen politieman.

Dangerous motherfucker raising hell
And if I ever get caught, I make bail

Dat is niet echt stoer.

See I don’t give a fuck, that’s the problem
I see a motherfucking cop, I don’t dodge him

Dat wel.

But I’m smart, lay low, creep a while
And when I see a punk pass, I smile

Dat is inderdaad wel verstandig.

Het is te hopen dat het hem even was ontglipt, maar terugblikkend op Ice Cube’s beschrijving van de film – gangsterrap, de FBI, rellen, HIV en vetes – lijkt humor het enige afwezige ingrediënt in de aankomende biopic. Terwijl humor altijd zo’n belangrijk wapen van de groep is geweest, in ‘Straight Outta Compton’, maar ook in tijdloze klassiekers als ‘Fuck The Police’ (“Do you swear to tell the truth, the whole truth, and nuthin’ but the truth, so help yo black ass?”) en ‘Automobile’ (“You don’t have to front on me dear, so why don’t you just give that pussy here?”). Misschien is dit soort zelfspot het enige waarmee het waarschijnlijk matige acteerwerk van de onervaren Jason Mitchell en zoonlief Cube gered kan worden. Maar dat zal ik ze niet in hun gezicht zeggen, want acteurs of niet, ze komen wel uit Compton.

De andere zonen

Over matige zonen gesproken, die van Dr. Dre en Eazy-E namen eerder dit jaar onder de naam D.N.A. Sons Of N.W.A. een geüpdatete versie van ‘Straight Outta Compton’ op. Helaas moeten ze het qua verteltalent en humor afleggen tegen hun vaders; zoals iedere zin van de originele ‘Straight Outta Compton’ je voorstelling van de beklemmende stad gedetailleerder maakt, gaat de versie van de nakomelingen het ene oor in, en met de snelheid van een 9mm-kogel het andere oor weer uit.

D.N.A. Sons of N.W.A. – Straight Outta Compton

Tags: , , , , , , , , , ,

-->