nummer van 19/06/2014 door

‘Maybe’ van The Chantels

Het begin van de meidengroepen in de VS

The Chantels – Maybe (1958)

Girl groups waren het helemaal eind jaren vijftig en begin jaren zestig. Het was een nieuw fenomeen van zanggroepen die louter uit meisjes bestonden en massaal de hitlijsten bestormden. Tussen 1960 en 1966 waren er meer dan 750 acts die singles uitbrachten die in de hitparades terechtkwamen. The Supremes stond met stip op één wat betreft bekendheid. Maar Martha & The Vandellas, The Shangri-Las, The Shirelles, The Marvellettes, en The Ronettes gooiden ook hoge ogen. Over de meeste van de genoemde groepen is ook al eens geschreven op dit blog. Stuk voor stuk terecht, want ze maakten fantastische muziek.

De originele single van 'Maybe' op End Records.

De originele single van ‘Maybe’ op End Records.

Zo’n golf aan nieuwe muziek komt nooit zomaar. Girl groups ontstonden de  uit de close harmony-acts van na de oorlog die eind jaren vijftig invloeden van pop, zwarte doo wop en rock-‘n-roll aan hun muziek toevoegden. Zo wordt een nieuw genre geboren. Ook is er altijd een grondlegger, een naam die wordt gezien als de eerste die ter plekke was. In dit geval was dat The Chantels: een meidengroep van vijf vriendinnen die naar dezelfde school in The Bronx gingen.

‘Maybe’ slaat in als een bom

De vijf begonnen met klassieke en Latijnse hymnes, in tegenstelling tot andere zanggroepen die voornamelijk gospel zongen. Zanger Richard Barett, van The Valentines, ontdekte het vijftal en hielp hen aan een platencontract. Net als met pannenkoeken was de eerste single niet helemaal gelukt. De tweede daarentegen sloeg in als een bom. ‘Maybe’ kwam in december 1957 uit en ging al snel een miljoen keer over de toonbank. The Chantels werd een nationaal succes.

chantels maybe

Typische oeh’s en aah’s

‘Maybe’ is alles wat je verwacht van een prachtig jaren vijftig-nummer. Het sleept, een zangeres zingt de longen uit haar lijf, een koor doet op de achtergrond die typische oeh’s en aah’s. De tekst gaat over het verlangen van een vrouw naar een bepaalde man, waarvoor ze bidt en huilt dat hij naar haar terugkeert. Nog niet erg geëmancipeerd, maar het zijn de jaren vijftig. Opvallend is dat het door Arlene Smith, leadzangeres van The Chantels, zelf is geschreven. Dat gebeurde toen nog niet zo vaak.

Al vlug na dit eerste succes vertrok Smith voor een onopvallende solocarrière. De rest van de band ging verder in wisselende samenstellingen en haalde in de jaren zestig nog enkele successen, maar echt een stempel drukken op het poplandschap deed The Chantels niet. Behalve dan met ‘Maybe’, dat door veel mensen wordt gezien als het begin van de girl groups.

Tags: , , , , , , , , ,

-->