nummer van 14/07/2014 door

‘Belle Of The Ball’ van Waylon Jennings

I love you inspite of all your faults

Waylon Jennings… Belle Of The Ball

Vorig jaar verscheen er zowaar een nieuw album van mijn idool Waylon Jennings. De muziek en de tekst spreken voor zichzelf. Graag neem ik jullie mee op reis naar mijn zoektocht naar Waylon. In dit derde en laatste deel eindigen we bij zijn begin, in Texas.

Ik denk de snelweg te herkennen uit Paul McCartneys documentaire ‘The Real Buddy Holly Story‘. Hierin zie je Crickets-drummer Jerry Allison met Paul McCartney in een mooie oude Amerikaanse auto zitten terwijl ze de weg van Clovis, New Mexico naar Lubbock, Texas afleggen.

Jill, zoals de stem van mijn GPS de zomer ervoor is gedoopt, stuurt mij naar de Interstate 84. Waarom ik eraf moet bij Littlefield staat op een groot bord aangegeven. Op 15 juni 1937 zag Waylon Arnold Jennings hier het levenslicht.

DSC_23291

Littlefield, TX

Jill weet het Waylon Jennings-museum feilloos te vinden. Missen kan je het overigens niet, in dit kleine uitgestorven dorpje. In een voormalige benzinepomp bevindt zich Waymore’s Museum and Drive-Thru Liquor. De titels van zijn hits staan op de gevel geschilderd. Aan de achterkant prijkt zijn portret. Op goede dagen zit de broer van Waylon voor de deur en op nog betere dagen geeft hij een rondleiding. Helaas is dit een mindere dag. Sterker nog, de deur is gesloten.

Net voordat ik weg wil rijden komt er een vrouw uit de naastgelegen garage gerend. Ze roept dat ze even naar het toilet was. Ze vraagt of ik een lange rit heb gehad. Mijn nummerbord uit Californië is haar niet ontgaan. Ik vertel haar dat ik nog maar net een uur in de auto zit. En nee, ik kom niet uit Canada. Nederland weet ze niet te plaatsen. We houden het op Europa.

James Jennings, zijn jongere broer, is er vandaag niet. Maar James’ dochter wil mij alles vertellen. Terwijl ze alle hotspots voor mij opschrijft zie ik dat ze vroeger een Belle of The Ball moet zijn geweest maar dat het harde leven op het Texaanse platteland haar vroeg oud heeft gemaakt.

Museum

Voor het museum hoeft niet te worden betaald. Museum is misschien een te groot woord voor wat het eigenlijk is. Ik stap een slijterij binnen. Links een vitrinekast met de eerste gitaar van Waylon en wat oude foto’s. De rest van het museum hangt boven de bourbons. Schilderijen en foto’s van fans. Oude tourshirts. Een familieportret met zijn vrouw Jessi Colter en zeven kinderen. Een klein hoogtepunt is de platinaplaat voor Wanted: The Outlaws, één van Waylons grootste successen. Lichtelijk teleurgesteld zie ik dat deze is aangeboden aan een medewerker van de platenmaatschappij en niet aan Waylon zelf. Dat ik deze alsnog graag in mijn woonkamer zou willen hangen, staat natuurlijk buiten kijf. Vijf minuten later doneer ik tien dollar en bedank de nicht van Waylon voor haar gastvrijheid.

Waylons jeugd

Met de getekende kaart van Littlefield rijd ik langs zijn geboortestraat. Het centrum van Littlefield ligt er verlaten bij. Geen enkel pand is verhuurd. Door vieze ramen kijk ik naar stoffige ruimtes, vaak nog met het oude interieur. Het aanblik doet mij denken aan een willekeurige aflevering van The Walking Dead. De mensen uit Littlefield doen hun boodschappen tegenwoordig bij de Walmart in Lubbock. Ontzettend jammer, aan de gevels te zien moet dit een levendig en, voor Amerikaanse begrippen, gezellig stadje zijn geweest.

In een stuk cement staan zijn voetafdrukken. Het verweerde houten bordje laat zien dat het onderhoud van deze bezienswaardigheid geen prioriteit heeft. KZZN ligt er dan in vergelijking nog verrassend goed bij; het radiostation waar Waylon als twaalfjarige dj begon zendt nog steeds uit over de platte akkers van West Texas.

Ik rijd naar Lubbock met een hoofd en hart vol ervaringen, herinneringen en emoties.

Buddy

Bij de Walk Of Fame naast het Buddy Holly Center kom ik zijn naam nog één keer tegen. Daarna schakel ik over op Buddy Holly. Buddy Holly, de vriend van Waylon Jennings die hem een kans gaf. Die hem meenam op tour. Die hem aanbood om mee te vliegen naar het volgende optreden. The day the music died.

Tags: , , ,

-->