nummer van 17/06/2014 door

‘Poor Moon’ van Canned Heat

Vooruitziend medelijden met de maan

CANNED HEAT – POOR MOON

Bij onze collega’s van Perfects.nl kom je wel vaker bijzondere playlists tegen, maar de lijst met nummers die volgens de redactie eigenlijk op de soundtrack van Wolf Of Wall Street hadden moeten staan was wel een hele fraaie. De compilatie is minstens zo eclectisch als de film zelf, met een verrassend samenhangende combinatie van rock en soul tot hip hop en punk. Dik tweeëneenhalf uur aan muziek die het hier uitstekend uit doet tijdens het werken, maar waarvan vooral het eerste nummer een geweldige herontdekking was.

Natuurlijk kende ik Canned Heat al wel, maar eigenlijk vooral van hun klassieke hit ‘On The Road Again’, een interpretatie van verschillende bluesklassiekers waarvan de oorsprong teruggaat tot 1928. In platenzaken en op Spotify kwam ik altijd voornamelijk greatest hits-albums tegen en aangezien ik liever een discografie van begin tot eind verken, was het er nog nooit van gekomen om me eens echt in het oeuvre te verdiepen. Iets waar ik me na het horen van ‘Future Blues’ dan eindelijk maar eens aan ga wagen.

Ritmische hypnose

Net als bij ‘On The Road Again’ val je ook met ‘Poor Moon’ direct in een hypnotiserend mantra dat je zowel qua ritme als melodie onmiddellijk in zijn ban heeft. Grotendeels te danken aan het achtergrondkoor, dat je met een soepel “Oooooh well” ook heerlijk de refreinen in laat glijden. De manier waarop Bob Hite zijn zanglijnen steeds net na de tel een extra zetje geeft en een deprimerend toekomstbeeld bijna zonder emotie bezingt, zorgt ervoor dat het je aandacht alleen nog maar meer trekt.

Canned Heat

Saillant detail is dat de single ‘Poor Moon’ op 2 juli 1969 werd uitgebracht, achttien dagen voordat de Apollo 11 Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen naar de maan bracht. Nog voordat dat gebeurde maakte Alan ‘Blind Owl’ Wilson, die het nummer schreef, zich zorgen over de vervuiling die mensen zouden kunnen veroorzaken op de maan.

It may seem silly, but I don’t like
What’s been coming down
‘Cause you’ve been looking good too long
To change your colour now
They might test some bomb
And scar your skin

Dat die gedachte niet al te vergezocht was, bleek veertig jaar later. NASA lanceerde op 18 juni 2009 de ruimtesonde LCROSS in het kader van onderzoek naar de kolonisatiemogelijkheden van de maan. Onderdeel daarvan was een 2.400 kg zware raket die aan de hand van een inslag moest aantonen of er waterstof aan het oppervlak van de maan te vinden is. Dat werd inderdaad gevonden, nadat de raket bij zijn inslag een krater van 20 meter breed en 4 meter diep achterliet. Toch nog een flink litteken voor die arme maan.

Tags: , , ,

-->