nummer van 16/06/2014 door

‘All Alone’ van Nick 13

Nashville, CA

Nick 13 – All Alone

Over punkzangers die met baard, flanellen bloes en gitaar de wereld, soms opnieuw, weten te veroveren is ook hier al genoeg geschreven. Bij de ene ligt het meer voor de hand dan de andere maar het resultaat mag er dikwijls wezen. Dan kun je jezelf afvragen of een zanger van nota bene een psychobilly band nog iets kan toevoegen aan het muzikale klimaat van dit moment waar mannen en vrouwen met gitaar de boventoon voeren. “Laat maar zitten” was mijn eerste gedachte. Totdat ik daadwerkelijk de eerste tonen van het debuutalbum van Nick 13 hoorde en ik meteen verkocht was.

Psychobilly Light

Dat Nick 13 ooit een soloalbum zou opnemen ligt redelijk voor de hand. Hij was immers verantwoordelijk voor de muziek en teksten van alledrie de Tiger Army platen. De psychobilly light werd al snel een hit en wereldwijd was Tiger Army één van de smaakmakers binnen het genre.

Tiger Army – Power of Moonlite

Mijn eerste kennismaking met de band was hun bijdrage aan de legendarische Give ‘em the Boot compilatiealbums van Hellcat Records. Niet lang erna zag ik de band het voorprogramma verzorgen voor hun labelgenoten Dropkick Murphys. De band maakte tot op heden vier albums en bestaat officieel nog steeds.

Het was zanger Paul Fenech van The Meteors die Nick 13 wist over te halen om een soloalbum te maken. Dat het een klassiek countryalbum worden zou, met invloeden van deze stijl uit de jaren 30 tot de jaren 60, lag wellicht minder voor de hand. Toch huurde Nick 13 hier niet de minste sessiemuzikanten uit Nashville voor in en nam in 2010 zijn debuut op, dat het levenslicht zag via het gerenommeerde bluegrass label Sugar Hill Records. Niet lang erna deelde hij het podium met Marty Stuart, Dwight Yoakam, Ray Price, Merle Haggard en andere grootheden.

nick13_hires_vivavanstory

Nederlands tintje

De plaat heeft overigens ook een Nederlands tintje. James Intveld nam de productie voor zijn rekening en speelde ook alle baspartijen in. De in Venlo geboren muzikant met Indische roots verhuisde al op vroege leeftijd naar Californië waar hij nog altijd langs de lokale clubs rondtoert. En soms keert hij terug naar Nederland om ergens in sporthal een Pasar Malam van muziek te voorzien. Zijn 15 minutes of fame genoot hij echter toen hij de zangpartijen voor Johnny Depp mocht inzingen voor de hitfilm Cry-Baby in 1990.

Terug naar Nick 13 zelf. Zijn plaat die als een moderne versie van Marty Robbins Gunfighter Ballads And Trail Songs wegluistert, klinkt oprecht en relevant. Toch wil hij ook weer verder met Tiger Army. Maar eerst staat er voor dit jaar nog een tweede soloalbum op stapel. Tot die tijd blijf ik genieten van deze plaat. Hier de cliffhanger:

Nick 13-Gamblers life

Tags: , , , , ,

-->