nummer van 12/06/2014 door

‘Lipstick On Your Collar’ van Connie Francis

Grappig en zelfverzekerd

https://youtube.com/devicesupport

Een carrière die maar niet van de grond lijkt te komen, persoonlijke tragedies zoals seksueel geweld en de moord op haar broer. Toch liever medicijnen studeren dan zingen, want je krijgt een volledige beurs van de Universiteit van New York. Daar zit toch meer toekomst in dan in het artiestenleven? Om het af te leren nog één keer de studio in voordat je gaat studeren en dan enkel om vader een plezier te doen een liedje opnemen dat niet veel later een grote hit wordt. En tot de dag van vandaag nog optreden.

connieIn een notendop is dit het levensverhaal van de in 1938 geboren zangeres Connie Francis. In 1957, na tal van geflopte singles, neemt ze op aandringen van haar vader het nummer ‘Who’s Sorry Now’ op. Ze wil het eigenlijk niet, zo beu is ze het gedoe om door te breken. Het nummer vindt ze ook maar niks, zegt ze. Om maar niet aan de bak te hoeven, vertraagt ze de boel net zo lang totdat ze denkt dat er geen tijd meer is het op te nemen. Maar vader George Franconero duldt die tegenspraak niet en ze moet.

In eerste instantie lijkt de jonge zangeres gelijk te krijgen, want net als haar vorige singles doet ook dit liedje maar weinig. Totdat iets na de jaarwisseling het dan populaire tv-programma American Bandstand het nummer uitzendt. Een half jaar later zijn er al meer dan een miljoen exemplaren verkocht van de single en Connie’s carrière neemt na jaren van tegenspoed een vlucht. Haar carrière kent hierna vele commerciële hoogtepunten en dieptepunten in de persoonlijke sfeer. Telkens weet ze op te krabbelen.

connie

Lippenstift op je boord

Eén van die hoogtepunten volgt al snel op het eerste succes. In april 1959 neemt ze ‘Lipstick On Your Collar’ op. Het is een voor die tijd wild liedje met ronkende gitaarlikjes. Het is voor haar ook een experiment om een wat ruigere kant te tonen. “Rock-‘n-roll is een nogal mannelijke muziekstijl”, antwoordde ze indertijd op vragen naar de stijl van haar nieuwste single. “De mentaliteit is ‘kom op schat, laten we samen eens wat beleven’. Het is veel makkelijker voor mannen om dit soort dingen te zingen (het is nog steeds 1959, red.). De fout die veel zangeressen maken, is dat ze de competitie aangaan met hun mannelijke collega’s. Ik probeer zo’n liedje juist een wat lievere invalshoek te geven, zodat het bij me past. Zoals ik bijvoorbeeld heb gedaan met de tekst van ‘Lipstick On Your Collar’.”

CFLipstickDe tekst gaat over een meisje dat haar man betrapt met lippenstift op de boord van zijn jas. In eerste instantie probeert de man haar wijs te maken dat het haar lippenstift is. Maar de ik-persoon is niet gek. “Die lippenstift is rood, de mijne baby-roze”, zingt ze. En als dan ook nog eens haar beste vriendin Mary-Jane binnenkomt, “lipstick all a mess”, weet ze het zeker. “Je stond te vozen met mijn beste vriendin.”

Niet al te serieus

Het had een boos en tragisch liedje kunnen zijn, maar de muziek is juist uplifting en de tekst grappig. Vooral het begin – “Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah” – brengt je gelijk al in de juiste gemoedstoestand: vrolijk, niet al te serieus. De ruige gitaarlijntjes in het nummer accentueren het krachtige optreden van de zangeres of de ik-persoon. Ze maakt het terstond uit en iedereen die het liedje hoort, weet dat ze niet lang zal treuren.

Tags: , , , , , ,

-->