nummer van 11/06/2014 door

‘Textbook Love’ van Fleet Foxes

Pecknold zal zijn schoolliefde niet vergeten

Fleet Foxes – Textbook Love

Ongeveer twee maanden geleden verscheen het onderstaande bericht op de Fleet Foxes Facebook-pagina:

For anyone who’s curious, this is a short Fleet Foxes update – been a while! After the last round of touring, I decided to go back to school. I never got an undergraduate degree, and this felt like the right time to both see what that was about and to try something new after a while in the touring/recording lifestyle. I moved to New York and applied to Columbia, and I’ve mostly been doing that, but I’m working on songs and excited for whatever happens next musically, even if it’s down the line. Hope all is well out there. Best, Robin

Robin Pecknold, oprichter en frontman van de Amerikaanse band Fleet Foxes, pakt op 30-jarige leeftijd zijn studie weer op. Is er een betere gelegenheid om weer terug te gaan naar Fleet Foxes’ liedje ‘Textbook Love’?

‘Textbook Love’ kwam in 2006 uit op de Fleet Foxes EP[1] twee jaar voordat de band hitlijsten overnam met het debuut Fleet Foxes (2008). Slechts twee jaar, maar een wereld van verschil wat betreft stijl. Fleet Foxes’ karakteristieke samenzang was soms al op de EP te horen. De belofte van wat ging komen daarmee ook, zou je nu kunnen zeggen, maar dat soort dingen zijn achteraf altijd makkelijker te stellen. De vijf liedjes tellende EP deed eigenlijk vooral denken aan powerpop uit de jaren zestig.

Terug naar de middelbare school

‘Textbook Love’ neemt ons mee terug naar de tijd waarin Pecknold op krijtborden schreef en meisjes na schooltijd thuisbracht.

I was in the classroom after school
Working on the chalkboard once again
You were standing in the door , when I saw you, saw you there

You asked if I could walk you home
Even though I lived on the opposite side
I said sure, I don’t have to be home soon anyway, anyway…

Het liedje gaat over een klassiek boy meets girl-verhaal en de bitterzoete herinnering die daarvan overblijft. Zonder enige mooimakerij beschrijft Pecknold hoe hij op school verliefd werd op het meisje met de textbook smile, hoe zij ervoor zorgde dat hij een kam door zijn haar ging halen en zich jaren later afvraagt hoe het zou zijn geweest als …Vergeleken met zijn recentere impressionistische teksten klinkt ‘Textbook Love’ bijna banaal. Maar naast alle afgelegen landschappen die Pecknold later is gaan bezingen en die wij misschien nooit zullen zien, is het eigenlijk net zo interessant om een anekdote te horen uit zijn ongemakkelijke schooltijd. Uiteindelijk maakt iedereen dus toch ongeveer hetzelfde mee.

Doeltreffende eenvoud

Niet alleen qua tekst blijft ‘Textbook Love’ dichter bij huis; de afwisseling tussen couplet en refrein in het liedje is misschien niet vernieuwend, maar doet wel zijn werk. Na het eerste energieke refrein geeft een ritmisch gitaartje in het tweede couplet het liedje een nieuw impuls dat tot op het einde van het nummer niet meer afzwakt. Tijdens datzelfde couplet slaat Pecknolds stem een klein beetje over – “I started to wear my dad’s cologne” – en even lijkt het alsof de herinnering aan zijn verloren textbook girl iets meer in hem losmaakt dan de bedoeling was. Misschien is het juist die eenvoud die plaats maakt voor de losse, levendige beleving van het nummer.

Het zal altijd boeiend blijven om de ontwikkeling van een artiest terug te horen aan de hand van ouder werk. ‘Textbook Love’ is een liedje vol energie en, nog beter, levendige schoolherinneringen, maar het is zeker ook de vergelijking met nieuwer werk die het liedje zo fris en verrassend maken. Wie weet wat Pecknolds terugkeer naar de schoolboeken over een paar maanden weer voort zal brengen.

  1. [1]De EP kwam in een oplage van 50 cd-r’s uit. Wie er een heeft, laat ‘m waarschijnlijk niet meer los.

Tags: , , , ,

-->