nummer van 08/06/2014 door Kenneth Christoffel

‘How Can You Turn Around’ van Northcote

Matt Goud = Puur Goud

Het Enschedese The Road Home staat bekend om hun bevlogen rock waarin ze de vuist-in-de-lucht-sound van Bruce Springsteen combineren met pakkende straatpunk. De band lanceerde twee weken geleden een nieuwe videoclip, ‘Young Vigilantes’ en tourt momenteel door Nederland en Duitsland. Gitarist en zanger Kenneth Christoffel had tijd om ons op de hoogte te stellen van zijn favoriete nummer op het moment. Bevlogen als altijd, met één hand aan het toetsenbord en de andere samengebald in de lucht.

Northcote – How Can You Turn Around

De trend van frontmannen van punk- en hardcorebands die hun bands op pauze zetten (of verlaten) om hun muzikale carrière vervolgens als solotroubadours voort te zetten heeft ons de afgelopen jaren al meerdere pareltjes opgeleverd. Ik noem maar eens een Chuck Ragan, Tim Barry, Dave Hause, Frank Turner of onze eigen Tim Vantol.

Allen zijn ze hun heil gaan zoeken in de folk/country/americana-hoek, vaak gewapend met zes stalen snaren op een westerngitaar, heartfelt lyrics en rauwe stem. De formule lijkt goed te werken en levert eigenlijk een haast op zichzelf staand genre op; singer-songwriters met wortels in de punk.

Misschien grotendeels te danken aan vlaggendrager Chuck Ragan, die buiten de beruchte Revival Tours[1] de afgelopen jaren ook zelfstandig door Noord Amerika en Europa tourde.

Northcote

Matt GoudMatt Goud, opererend onder de naam Northcote, is er ook zo een. Matt spendeerde de eerste helft van de jaren 2000 in de tourbus met zijn Christelijke post-hardcoreband Means. En ook Matt besloot op een gegeven moment in 2008 om de post-hardcore aan de wilgen te hangen en solo verder te gaan. Goeie keuze.

Je kunt de nog redelijk onbekende Northcote namelijk zonder blikken of blozen toevoegen aan het eerdergenoemde rijtje zwaargewichten in het genre. Langspeler NORTHCOTE kwam vorig jaar uit. Toen ik zonder verwachtingen de eerste noten van de uplifting opener van de plaat ‘How Can You Turn Around’ hoorde, was ik om. Een schot in de roos: twee akkoorden, een kickdrum en de volgende woorden hadden me in hun greep vanaf de eerste seconde.

I’ve been hanging around too long
Wonder where the time has gone
Running for the midnight hour
Hoping for the morning to come

Well maybe it’s all in my head
Still thinking over those you said
Sometimes it just hurts to try
But it’s worse when you keep it inside

Stem, songs, sound

En dan die stem. Godverdomme, die stem! Die raakte me, ik was hooked. Maar ook van de songwriting was ik onder de indruk zoals ik in tijden niet meer was geweest. Song na song, alles klopte. Songs waarvan ik wou dat ik ze zelf had geschreven. De plaat ging op high-rotation in huize Christoffel en is er nog niet afgekomen.

Qua sound komt op NORTHCOTE alles op het juiste moment. Het leeuwendeel van de songs op de plaat is rijkelijk gearrangeerd en opgenomen met volledige band. Hier en daar komen strijkers en blazers om de hoek kijken. De songs zijn doordrenkt met goede hooks en sing-a-long-refreinen. Probeer ‘How Can You Turn Around’, ‘Counting Down The Days’ of ‘I Hope The Good Things Never Die’ nog maar eens uit je kop te krijgen na de eerste luisterbeurt.

Dat Goud het ook heel klein kan houden hoor je in het prachtige ‘Speak Freely’ of in ‘Burn Right Past Them All’. De intro van laatstgenoemde bezorgt me telkens kippenvel.

Northcote

Live

De vriendelijke ogende Canadese reus deed afgelopen najaar de Paradiso aan als support act van Dave Hause. Ook toen was het vanaf de eerste seconde raak. En ook al klinkt het op de plaat heel aardig, Northcote heeft toen bewezen dat hij al die verrassende arrangementen en volledige band niet per se nodig heeft om zijn gospel over te brengen. Zijn liedjes blijven in kaalgestripte versie, zoals ze ooit geschreven en bedoeld zijn, staan als een huis. En dan schrijf je goeie liedjes.

Wat een heerscher die Matt Goud. Puur goud. Doe jezelf een plezier en check het zelf maar. Morgen staat hij in de Tivoli. Met Chuck Ragan. Ook zo’n heerscher.

  1. [1]Chuck Ragan organiseert sinds enkele jaren de Revival Tour, waarop hij elke editie een andere line-up van 4-5 singer-songwriters met roots in de punkscene met zich meeneemt.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->