nummer van 09/06/2014 door

‘Harper Valley PTA’ van Jeannie C. Riley

I wanna tell you all a story

JEANNIE C. RILEY – Harper Valley P.T.A.

Een goed liedje vertelt vaak een goed verhaal. Dat gebeurt dikwijls met metaforen of beeldspraak, maar met countrymuziek wordt het vaak verteld zoals het is. Ook bij het nummer van vandaag is het verhaal duidelijk. Sterker nog, Jeannie C. Riley begint het zelfs met “I wanna tell you all a story…”. En nadat het een enorme hit werd in 1968 ging dit verhaal verder als film en later ook nog als een tv-serie.

thHoewel het redelijk makkelijk te volgen is, geef ik toch even een synopsis. Een kind komt thuis met een briefje van school waarin staat dat haar moeder niet geschikt is voor het ouderschap omdat zij te korte rokjes draagt en een te wild leven erop nahoudt. Het brief was getekend door de secretaris van de ouderraad van Harper Valley High. Toevallig is er die middag een bijeenkomst van diezelfde ouderraad en de moeder besluit langs te gaan. In haar korte rokje leest ze de complete ouderraad de les door alle dirt van haar leden ten overstaan van de gehele gemeenschap bekend te maken. Hoe zij in het hoofd konden halen om haar te bekritiseren. Harper Valley Hypocrites!

Schrijver Tom T. Hall hoorde het verhaal toen hij negen jaar oud was. Beïnvloed door Sinclair Lewis’ roman ‘Elmer Gantry’, wat handelt over hypocrisie in een kleine gemeenschap, schreef hij het nummer dertig jaar later. Tot die tijd verdiende hij zijn geld als schrijver en journalist. Na ‘Harper Valley PTA’ hebben vrijwel alle grote countrysterren zijn nummers opgenomen.

Voordat ‘Harper Valley PTA’ uitkwam, moesten er nog enkele hindernissen genomen worden. Skeeter Davis sloeg het aanbod om het nummer op te nemen direct af. Ook had de eigenaar van Plantation Records, Shelby Singleton, zijn bedenkingen bij het arrangement en de zangeres die het nummer uiteindelijk had ingezongen. Het leek allemaal teveel op ‘Ode To Billie Joe‘ van Bobbie Gentry en de zangeres klonk veel te lief, waardoor het verhaal niet gemeend overkwam.

Even daarvoor had Singleton een demo gehoord waarop een receptioniste uit Nashville te horen was. Zij leek hem perfect voor het nummer. Die middag klokte zij om 17.00 uur uit en liep door naar de naastgelegen studio om het nummer in te zingen. De rest is geschiedenis.

Vijftien jaar later probeert Riley haar enorme succes te evenaren. Als wedergeboren christen schrijft ze op dezelfde melodie een tekst waarin ze ageert tegen de jeugd die drinkt, rookt, slikt en sekst dat het een lieve lust is. Haar ‘Return To Harper Valley’ flopt genadeloos en daarmee komt er ook gelijk een eind aan haar succesverhaal.

Return To Harper Valley – Jeannie C. Riley

Tags: , , , ,

-->