nummer van 05/06/2014 door

‘Just one of the guys’ van Jenny Lewis

De perfecte opvolger

Jenny Lewis – Just One Of The Guys [Official Lyric Video]

Ik vind het knap dat je als kindacteur in de series The Golden Girls, Growing Pains en de film Troop Beverly Hills (1989) hebt gespeeld en alsnog kan uitgroeien tot een vrouw met een alternatieve levensstijl. Zoals Jenny Lewis. Voormalig kindster – dat raak je nooit kwijt – maar vooral singer-songwriter, voormalig zangeres van de band Rilo Kiley, en nu gewoon Jenny Lewis, sinds ze in 2006 solo is gegaan. Toch hadden we al zes jaar niet meer van haar gehoord, sinds haar laatste album Acid Tongue. En zelfs toen was ik haar al een beetje vergeten. Ik luisterde in 2008 wél naar het fris klinkende A Mouthful van The Dø, dat net als Lewis het midden houdt tussen lieflijk en edgy, maar me toch net iets meer wist te verrassen. En hoewel Rabbit Fur Coat een prettig debuut was, met name dankzij de vocalen van tweelingzusjes Chandra and Leigh Watson (The Watson Twins), zette ik bij gedachten aan Jenny Lewis en Rilo Kiley toch maar gauw weer het mooiste liedje van de band uit 2007 op: ‘Silver Lining’.

Rilo Kiley – Silver Lining (Video)

Rilo Kiley, muzikaal actief tussen 1998 en 2011, bracht in 2001 eerste album Take Offs and Landings uit, maar zou pas vanaf 2004 wat meer bekendheid gaan genieten. Derde album More Adventurous was weliswaar zelf gereleased, maar werd gedistribueerd door major label Warner Bros. Records, wat de boel aanzienlijk versnelde. Ondertussen hadden twee van Lewis’ bandleden Blake Sennett en Jason Boesel met hun andere band The Elected ook een album uitgebracht en was Jenny zelf uitgenodigd om achtergrond te zingen bij The Postal Service, wat de buzz rond Rilo Kiley dusdanig zal hebben versterkt. Optredens bij Late Night with Conan O’Brien en Jimmy Kimmel Live! volgden, en de band werd gevraagd te openen voor bands als Bright Eyes en Coldplay. Het op Warner Bros. Records uitgebrachte Under The Blacklight (met daarop tweede single ‘Silver Lining’) zette die lijn voort. Rilo Kiley was binnen.

Toch heb ik de band na die plaat niet meer zo gevolgd. Volgens mij daalde de interesse bij iedereen gestaag, zoals dat gaat in een tijd waarin elke dag een nieuwe band in de schijnwerpers staat. Begin 2011 begonnen er geruchten te ontstaan dat Rilo Kiley geen nieuw materiaal meer zou opnemen, en daar lag ik eerlijk gezegd niet echt wakker van. Wel bleef ik een zwak houden voor Jenny Lewis, dook haar naam sporadisch op in mijn afspeellijsten, terwijl ik nieuwe muziek bleef ontdekken en zowel Jenny Lewis als Rilo Kiley steeds verder afgleden in het diepst van mijn herinneringen, tot het moment dat alleen nog ‘Silver Lining’ overbleef, omdat het toevallig op een zelfgemaakte mixtape stond die ik tijdens een zomervakantie had grijsgedraaid. Jenny Lewis? Welk liedje van haar stond me eigenlijk nog bij? Ze bleek, ongemerkt, een zwak punt zoals house uit de jaren tachtig dat tijdens een popquiz voor me zou kunnen zijn.

Totdat ik ‘Just One Of The Guys’ voor het eerste hoorde, deze week. Jenny’s nieuwe laid back single, van haar aankomende album The Voyager, dat in juli wordt uitgebracht – weer door Warner Bros. Een liedje over er nooit bij horen. Muzikaal zonnig en relaxt. Niet alleen vond ik dit nummer de perfecte opvolger van ‘Silver Lining’ – lang dacht ik dat die er nooit zou komen – het leek me ook alleszins goed nieuws dat Ryan Adams een groot deel van het album had geproduceerd.

Jenny Lewis en haar uptempo, van tragiek doordrenkte liedjes zijn terug. En ‘Just One Of The Guys’ is wat mij betreft alvast, of het album nu wel of niet aanslaat, de perfecte opmaat naar de zomer.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->