nummer van 04/06/2014 door

‘Provider’ van N*E*R*D

Te dichtbij de werkelijkheid

N*E*R*D – Provider

We denken misschien wel allemaal hetzelfde als we door de straten van onze geboortesteden lopen. We kruisen de blikken van bekenden, meestal met weinig zin om een gesprek aan te knopen. Wat doet hij hier nog? Zou hij nog met dinges hebben? Ik hoorde dat het slecht ging met zijn moeder. Dezelfde dingen hebben zij zich ook allang over jou afgevraagd in jouw afwezigheid. En dan kom je een oude vriend tegen, een die je niet meer spreekt maar wel altijd blij bent te zien en die je bovendien altijd iets nieuws kan vertellen over een gemeenschappelijke kennis. In een iets stoerder scenario (denk twee meisjes, een joint en een auto) zagen we in 2002 in de video van ‘Provider’ van N*E*R*D een jongen hetzelfde doen. Hebben jullie gehoord wat er met Shagg gebeurd is? Nee?

Woke up, I had the same clothes on I had on last night
I must’ve passed out

Shagg is de jongen van de gymles die van school werd getrapt. Het begon bergafwaarts te gaan voor hem toen zijn vriendin zwanger raakte en er opeens van hem verwacht werd dat hij voor een gezin kon zorgen. Hij moest verantwoordelijkheid nemen voor zijn leven als man en vooral als toekomstige vader. Shagg ging voor het snelle geld, in de drugs, maar was zo onhandig dat het pathetisch was. Toen er een aanmeldingsbrief voor het leger binnenkwam, zag Shaggs vriendin daar zijn laatste kans op een nobele manier iets van zijn leven te maken. Een paar weken later liep hij, alleen, in zijn camouflagepak naar de bushalte.

Op de achtergrond van Shaggs treurige verhaal speelt ‘Provider’ van N*E*R*D, de derde single van de plaat In Search Of… Het album kwam in 2001 al uit, maar werd in 2002 opnieuw uitgebracht, waarschijnlijk om zowel commerciële als artistieke redenen. Het oudere Neptunes-geluid waar producers Pharrell Williams en Chad Hugo al veel succes mee hadden gehad, ging aan de kant. Geen slick r&b-geluid met mysterieuze Oosterse samples, N*E*R*D was pop, rock, funk en rap in één en het moest live.

De band Spymob nam de plek in van de drumcomputers en de synths en N*E*R*D’ s muziek kwam tot leven, alsof het rechtstreeks uit de jamstudio kwam. Uit de mix van alle verschillende stijlen kwam een soort southern rock sfeer, maar dan jonger, relaxter. Jongens op BMX-fietsen maakten muziek die evenveel geïnspireerd leek te zijn op games en Amerikaanse jongerencultuur als rock en hiphop. Pharrell is momenteel als soloartiest de goedgehumeurde prins van pop, maar dik tien jaar geleden had hij in N*E*R*D’s vermenging van stijlen ook al een gouden formule gevonden.

‘Provider’ vatte de slome sfeer van een stil zuidelijk stadje perfect samen, zowel in geluid als in beeld. De lome drumbeat had niet beter bij de gele, ondergaande zon kunnen passen en de haast Westernachtige gitaarnoten vertelden je hoe moedeloos de situatie voor iemand als Shagg moest zijn geweest. “Goodbye beloved one, do you know what I am? I’m a provider. I gotta face the streets tonight.” N*E*R*D’s personage was moedig, maar het liedje verklapte eigenlijk al dat het alleen maar slecht af kon lopen voor iemand als Shagg.

Het liep voor de jongen die Shagg in de clip speelde treurig genoeg nog slechter af. Acteur Brad Renfro werd in 2005 dood aangetroffen; overleden aan een overdosis heroïne. Hij was pas 25 jaar oud. De fictieve wanhoop die N*E*R*D zo goed had neergezet kwam in zijn geval jammer genoeg te dichtbij de werkelijkheid.

Tags: , , , , , ,

-->