nummer van 02/06/2014 door

‘Polk Salad Annie’ van Tony Joe White

Southern Man

Tony Joe White Polk Salad Annie Original B&W

Het duurde even voordat zijn nummer ontdekt werd door de massa en het een hit werd. Dat past eigenlijk wel bij een muzikant die regelmatig nummers schrijft waar juist anderen vervolgens hits mee scoren.

TJW‘Polk Salad Annie’ van Tony Joe White (TJW) was al een aantal maanden uit en werd nauwelijks opgepikt door de radiozenders. In Texas, waar hij veel speelde, kochten concertbezoekers de singel van TJW zelf waardoor hij om de paar weken een nieuwe bestelling deed bij zijn label Monument Records. Omdat het label nog met een flinke stapel promo’s opgescheept zat, kregen de meeste mensen een ‘Promotion Only – Not For Sale‘ mee naar huis. Uiteindelijk werd het nummer alsnog opgepikt en kreeg het de verdiende nationale distributie.

TJW schreef het nummer nadat hij ‘Ode To Billie Joe‘ van Bobbie Gentry had gehoord. Hoewel hij aan de andere kant van de rivier de Mississippi opgroeide herkende hij zichzelf in Billie Joe. Tot die tijd rommelde hij wat aan in coverbandjes maar nu ging hij eens echt ervoor zitten om een nummer te schrijven. De man met de zware, soulvolle stem putte uit zijn eigen jeugd die hij doorbracht in Louisiana.

Het was echter een man uit Mississippi die het nummer echt groot heeft gemaakt. Dat TJW tevreden was met de versie van Elvis Presley laat zich raden wanneer je naar het onderstaande filmpje kijkt die uit de documentaire ‘Elvis, That’s The Way It Is’ afkomstig is. Elvis, still the king!

Elvis – Polk Salad Annie

Elvis was niet de enige die dankbaar gebruik maakte van de talenten van TJW. Roy Orbisons carrière was in de jaren 70 een beetje in het slop geraakt en het succes uit de jaren 60 was ver te zoeken. Met zijn versie van ‘(I’m a) Southern Man’ opent de Texaan zijn album, met de passende titel Regeneration, als herboren.

In de jaren 80 was het een vrouw uit Tennessee die een beroep op TJW’s schrijverskunsten deed. Tina Turner nam maar liefst vier nummers op voor haar hitalbum Foreign Affair. Het was het hoogtepunt van het succes van Tina Turner, die zes miljoen exemplaren van dit album verkocht en in 1990 alle verkooprecords verbrak toen zij in 1990 maar liefst 121 uitverkochte concerten gaf in Europa. Het bekendste nummer en zeer herkenbaar als een TJW-creatie is ‘Steamy Windows’.

Tina Turner – Steamy Windows [Official Music Video]

Sindsdien hoeft TJW niet meer te werken voor het het geld. Nog regelmatig komt hij naar Europa en staat dan in volle zalen met liefhebbers van zijn swamp blues. Vorig jaar verscheen er nog het uitstekende album Hoodoo. TJW ziet zichzelf nog niet zo snel stoppen.

Maybe I’ll stop playing shows and making records when the songs quit coming to me. But they still come to me. You see, I don’t work for a song—but once I get a hold of it I don’t let go. I just keep writing, and when I do, I want to go out and play it for somebody. It’s the songwriting that keeps me going.”

 

Tags: , , , , , ,

-->