nummer van 28/05/2014 door

‘Carnival’ van The Cardigans

Nooit gehaast, altijd charmant

Carnival- the cardigans

Met die kuiltjes in Nina Perssons wangen en die lieve gitaarmelodie lijkt er niets zoeters te zijn dan wat de The Cardigans in de jaren negentig deed met popmuziek. Schijn bedriegt.

The Cardigans werd in 1992 opgericht door Peter Svensson en Magnus Sveningssonn, beiden oorspronkelijk muzikanten in heavy metal bandjes. Nina Persson voegde zich een paar jaar later bij het duo, evenals Lars-Olof Johansson en Bengt Lagerberg. In een klein appartementje dat de vijf tieners deelden in het stadje Malmö schreven ze hun eerste album, Emmerdale (1994). Het album werd alleen in Zweden uitgebracht, maar de band had niet voor niets een Engelse bandnaam uitgekozen. Het tweede album, Life, werd in 1995 wereldwijd uitgebracht en zorgde voor een internationale doorbraak.

De eerste single van Life, ‘Carnival’, paste met zijn lichte melancholie en poppy vibe precies in de tijdgeest van de jaren negentig. Het was het soort liedje dat je tijdens je middelbareschooltijd hoorde en meteen de soundtrack werd van je verwarrende liefdesleven. Toen The Cardigans een jaar later op de soundtrack kwam te staan van misschien wel het meest dramatische liefdesverhaal aller tijden, namelijk Baz Luhrmanns remake van Shakespeares Romeo & Juliet, bemachtigde de band een onuitwisbare plek in de 90s popcultuur. Maar het was ook de band die nog steeds covers van Ozzy Osbourne en Black Sabbath op de B-kantjes van zijn singles liet persen.

Van heavy metal naar pop, met een beetje Ozzy erdoorheen en in 1999 zelfs een Talking Heads-cover van ‘Burning down the house‘ met Tom Jones, The Cardigans is altijd zijn eigen koers blijven varen. Binnen een muzikale carrière van ruim twintig jaar, laste de band ook tweemaal een pauze in, om daarna weer rustig bij elkaar te komen en opnieuw succesvolle albums te produceren. De muzikanten laten zich niet makkelijk opjagen en die serene houding maakt de catchy popliedjes eigenlijk alleen maar charmanter.

Gelukkig hoeven we niet in de verleden tijd over The Cardigans te praten, want er schijnen na succesvolle tours weer ambities te zijn voor een nieuw album.

Tags: , , , , , , ,

-->