nummer van 25/05/2014 door Tim Calis

‘Renegade’ van Jay Z ft. Eminem

Jay Z in de schaduw op eigen album

Tim Calis is afgestudeerd als rapper aan de Herman Brood Academie. Hij is een enorme muziekliefhebber en heeft er toevallig ook graag een mening over. Zelf maakt hij ook muziek, onder de naam ‘Tim Calis & Reinders’. Toen we hem om een gastblog vroegen, wist hij meteen over wie hij wilde schrijven. Bij het inleveren van het stuk verzuchtte hij: “Eindelijk Eminem op de site.” 

(HD) Eminem ft Jay-Z – Renegade Lyrics

The Blueprint

Van Jay Z’s zesde studio album The Blueprint werden in de eerste week na de release ruim 400.000 exemplaren verkocht. Dat is een hoop, maar ook vast een keer beter gedaan, denk je. Zeker. Maar als je beseft dat het album op 11 september 2001 uitkwam, de dag van de aanslagen in de Verenigde Staten, is het een bizar aantal. Ondanks alle ellende in het land, gingen duizenden mensen de straat op om het nieuwe album van één van de succesvolste rappers aller tijden te kopen. De plaat kwam ‘gewoon’ binnen op plek één in de hitlijst Billboard 200 en is inmiddels miljoenen keren over de toonbank gegaan. Eén liedje heeft het succes een handje geholpen, namelijk ‘Renegade’, een duet met Eminem.

De eerste luisterbeurt

Ik weet nog waar ik was toen ik ‘Renegade’ voor het eerst hoorde. Ik was twaalf en moest van m’n ouders al lang op bed liggen. Maar krijg een jongen van twaalf, met een computer op zijn zolderkamer, maar eens onder de deken. Ik zat meestal tot diep in de nacht door Kazaa (het illegale Spotify/iTunes van die tijd) te scrollen, op zoek naar nieuwe muziek.

Ik was liefhebber van hiphop in het algemeen, maar vooral van Slim Shady, oftewel Eminem. De rapper had met Infinite, The Slim Shady LP en The Marshall Mathers LP al verschillende toonaangevende platen op zijn naam staan. Zijn debuut Infinite kende ik toen nog niet, maar om de overige twee albums kon niemand heen. De rapper kwam in Nederland vrijwel elk uur voorbij op MTV, TMF en The Box. Ik luisterde en downloadde alles wat er van hem te vinden was, zo ook het door hemzelf geproduceerde ‘Renegade’. Ik wist niet wat ik hoorde.

Kritiek vanuit de maatschappij

Lang niet alle mensen en media waren lovend over Eminem. Er was in het preutse Amerika een hoop kritiek op zijn controversiële teksten en voorkomen. Men vond hem geniaal of gestoord. In ‘Renegade’ rekent hij met critici af en zegt hij er onder meer het volgende over:

See I’m a poet to some, a regular modern-day Shakespeare
Jesus Christ, the King of these Latter-Day Saints here
To shatter the picture in which of that as they paint me
As a monger of hate, satanist, scatter-brained atheist
But that ain’t the case, see it’s a matter of taste
We as a people decide if Shady’s as bad as they say he is
Or is he the latter, a gateway to escape
Media scapegoat; who they can be mad at today.

De bijdrage van Eminem

Was ‘Renegade’ voor mij ook zo memorabel geweest zonder de coupletten van Eminem? Ik zeg volmondig ‘nee’. Ik werd vanaf de eerste luisterbeurt gegrepen door het onnavolgbare rijmen van Shady. Het maakte niet uit dat ik sommige Engelse woorden niet begreep. Hij had schijt aan wat mensen van hem vonden, dat voelde ik. Rappers moeten na de eerste luisterbeurt huilend de pen aan de kant hebben gelegd, in de wetenschap dat ze dit niveau waarschijnlijk nooit zouden gaan halen.

Ook Jay Z moet zichzelf weleens hebben afgevraagd of het slim was om dit duet op zijn album te zetten. Zoals Nas in zijn disstrack ‘Ether’ tot Jay Z sprak: “Eminem murdered you on your own shit.” Er is geen letter aan gelogen. Jay Z zou er op zijn album The Blueprint III uit 2009 op terugkomen. Op de track ‘A Star Is Born’ rapt hij:

Wayne did a milli, 50 did a milli
‘Ye too but, what Em did was silly
The white boy blossomed, after Dre endorsed him
His flow on ‘Renegade’, fuckin awesome, applaud him.

De oorsprong van Renegade

Oorspronkelijk was het liedje een samenwerking tussen Eminem en Royce Da 5’9. Maar toen Jay Z Eminem belde met de vraag of hij wilde meewerken aan The Blueprint, stuurde Shady de demo van ‘Renegade’ naar hem op. In eerste instantie had Eminem een andere track voor de twee in gedachten, maar de geluidssporen van die song lagen in de studio in Los Angeles, terwijl Eminem in Detroit zat. Omdat Jay Z met een strakke deadline voor het album werkte, besloten de twee om Renegade tot gezamenlijk project te bombarderen. De coupletten van Royce Da 5’9 werden geschrapt en vervangen door die van Jay Z. De rest is geschiedenis.

Tags: , , , , , , ,

-->