nummer van 26/05/2014 door

‘My Pal’ van GOD

Aussie Wonderkinderen

Niet alle bands van het immense eiland bereiken onze contreien. De Australische bands die dit wel doen vallen blijkbaar zo op dat ze met gemak de concurrentie aankunnen met muzikale grootmachten als Amerika en Groot-Brittannië.
AC/DC, Radio Birdman, The Smith Street Band, The Cosmic Psychos, Rose Tattoo, The Saints, A Death In The Family… Ik kan nog wel even doorgaan. Behalve dat eigen geluid valt ook elke band op vanwege het unieke stemgeluid van de zangers. Vandaag wil ik inzoomen op een band die wel een eigen smoel had maar te kort bestond om door te breken in de rest van de wereld.

Melbourne band GodDe aanvang van de band is niet uniek. Zoals bij zo veel bands was het ook hier een groepje 16-jarigen die in 1986 een bandje oprichtte en het de naam GOD gaf. Vanaf hier loopt het net even anders dan bij een doorsnee bandje. Doorsnee bands ploeteren jaren in lokale jeugdsozen voordat er ook maar iemand van ze heeft gehoord. Voor GOD gold dit echter niet. Een jaar na hun oprichting heeft de band namelijk al haar eerste hitje te pakken met ‘My Pal’. Op hun zeventiende staan de jongens al te rocken in tv-studio’s alsof ze dit al jaren doen. Bij GOD is het grungy stemgeluid van Joel Silbersher een unique selling point. Waar anderen jarenlang flink moeten roken en drinken om doorleefd te klinken, gromt en schuurt hij al op zijn zeventiende. De ideale stem om de moeilijkheden van vriendschappen en andere uitwassen van tienerangst te bezingen.

Drie jaar na oprichting is de koek echter alweer op. Bassist Tim Hemensley richt jaren later The Powder Monkeys op en deze garage punk rock band wordt uitstekend ontvangen. The Hellacopters gaan met hen op toer en brengt enkele split-singels met hen uit. In 2003 overlijdt Tim Hemensly aan een overdosis heroïne. Het is echter niet het eerste ex-lid van GOD dat jong komt te overlijden. Twee jaar eerder overleed Sean Greenway. Ook hier maakte een overdosis smack een vroegtijdig einde aan een leven.

Op hetzelfde eiland herhaalde de geschiedenis zich tien jaar later, toen een groepje snotneuzen met de naam Silverchair een demo opstuurde naar een talentenshow en kort daarop bij Sony kon tekenen. Met de grungehype op haar hoogtepunt kon het label flink geld verdienen aan het Australische antwoord op Nirvana en Pearl Jam.

Silverchair – Tomorrow

Het bescheiden succesje van GOD verbleekt bij het enorme, internationale succes wat Silverchair genoot. Toch liet GOD ons een echte rockanthem na die via andere artiesten zal voortleven. Luister maar naar de interpretaties van andere liefhebbers zoals Bonnie ‘Prince’ Billy en A Death In The Family.

Tags: , , , , , , , ,

-->