nummer van 22/05/2014 door

‘Tausend Tränen tief’ van Blumfeld

Duizend tranen diep

Blumfeld – Tausend Tränen Tief

Als de alleenstaande Blumfeld op een dag thuis komt, stuiteren er twee ballen op de vloer van zijn appartement. Nog op de trap fantaseerde hij over het nemen van een hond om zijn eenzaamheid te doorbreken. De ballen zijn wit met blauwe strepen en als de een in de lucht is, is de ander op de vloer. Verbaasd kijkt hij naar de ballen, wat doen ze daar? Tot grote ergernis volgen de ballen hem overal waar hij heen gaat. De eenzame Blumfeld is niet langer alleen, maar hij verfoeit de aanwezigheid van de ballen waar hij steeds rekening mee moet houden. Blumfeld probeert de twee te slim af te zijn en legt bijvoorbeeld tapijt op de vloer van zijn kamer, zodat het geluid van de stuiterende ballen verstomt en hij hun aanwezigheid voor even kan vergeten. Uiteindelijk vindt hij een manier om ze kwijt te raken, maar op zijn werk wordt hij opgezadeld met enkele assistenten die hem overal volgen en hem tot grote ergernissen drijven.

Bovenstaande is een beschrijving van het korte verhaal van de Tsjechische schrijver Franz Kafka, ‘Blumfeld, ein älterer Junggeselle’. Kafka heeft het verhaal nooit afgemaakt, maar het is wel uitgegeven. Aan dit verhaal heeft de Duitse band Blumfeld zijn naam ontleend.

blumfeld

Blumfeld is een alternatieve band uit Hamburg die in 1990 begon en in 2007 stopte. De melancholische en pessimistische muziek sluit aan bij de isolatie die Kafka zo treffend omschrijft in zijn verhaal over zijn Blumfeld. Ook de thema’s in de teksten staan in die context: angst, onzekerheid, doelloos, depressie, de consumptiemaatschappij die mensen tot wanhoop drijft.

In Hamburg had je eind jaren tachtig en begin jaren negentig tal van bands die zich met deze thematiek bezighielden. Ze werden de Hamburger Schule genoemd. Andere namen zijn Tocotronic, Die Sterne en Die Goldenen Zitronen. Alle bands zongen in het Duits, wat nog helemaal niet zo gewoon was voor alternatieve bands met hun wortels in de experimentele muziek, grunge en punk. Blumfeld was de meest succesvolle van het stel.

‘Tausend Tränen tief’ (‘Duizend Tranen Diep’) uit 1999 is een mooi voorbeeld van waar het Blumfeld om gaat: je ziet een eenzame man die rondsjokt met zijn ziel onder zijn arm, op het ritme van de melancholische muziek. Luister maar eens.

Tags: , , , , , , ,

-->