nummer van 21/05/2014 door

‘Claire’ van Baxter Dury

Loom en warm tegelijk

Baxter Dury – Claire

“Don’t waste your life, Claire. Don’t waste your bus fare.” Van wijze raad over tot de orde van de dag. Baxter Dury, de muzikant die klinkt alsof hij altijd met zijn handen in zijn zakken naar zijn voeten staart terwijl hij liedjes zingt, houdt het graag klein. Een kitscherige drumcomputer en wat praatzang zijn genoeg. Zijn Cockney-accent doet de rest. “There’s a cold tune in my heart”, zingt Dury aan het einde van ‘Claire’. Een koude tune misschien, maar ook een die warme gevoelens van solidariteit oproept.

Het is niet ondenkbaar dat Dury’s lethargische houding het resultaat is van zijn opvoeding. Baxter Dury’s vader was Ian Dury, de frontman van Ian Dury and the Blockheads, de pyschedelische new wave groep uit de jaren 70. Titels van nummers als ‘Hit Me With Your Rhythm Stick’, ‘Reasons to be Cheerful, Part 3’ en ‘Sex & Drugs & Rock & Roll’ zeggen al iets over Blockheads’ stijl. Naast zijn rocksterrenstatus zocht Ian herhaaldelijk naar gelegenheden om het imago dat zijn handicap hem gaf omver te werpen.[1] Geweld en chaos waren daarbij geen probleem. Drugs waren trouwens ook gemeengoed in huize Dury. Baxter heeft foto’s van zichzelf met joints en biertjes in zijn hand, veertien jaar oud, naast zijn vader. Dat Baxter Dury niet makkelijk onder de indruk te krijgen is, lijkt opeens niet meer zo vreemd.

De lome, kater-achtige sfeer van ‘Claire’ klinkt op de hele plaat Happy Soup (2011) door. Donker of hopeloos wordt het echter niet. Dury klinkt op de eerste plaats altijd nog als een goede, sympathieke gast die, als het nodig is, een gemeende poging zou doen je op te vrolijken. De eenvoud van zijn liedjes is geen valse bescheidenheid, en daarin zit ook de charme. De vrouwelijke vocalen geven Happy Soup een extra warme gloed. In ‘Claire’ klinken ze zelfs alsof ze van Claire zelf zouden kunnen zijn. En Baxter houdt van haar. Baxter Dury zal je misschien niet meteen opvrolijken, maar hij blijft wel bij je tot de hoofdpijn weg is getrokken.

  1. [1]Ian Dury raakte gehandicapt als gevolg van het poliovirus dat hij op jonge leeftijd opliep.

Tags: , , , , , , ,

-->