nummer van 19/05/2014 door

‘No Heart In This Heartache’ van My Darling Clementine

The Gospel According To

My Darling Clementine – No Heart In This Heartache

Wanneer ik echte country wil horen en ervaren dan steek ik automatisch de Atlantische Oceaan over. Vaak figuurlijk en soms letterlijk. Nummervandedag.nl collega Gijs maakte, naar aanleiding van het succes van The Common Linnets, een mooi overzicht van countryduetten en ook deze verzameling prachtnummers is grotendeels afkomstig uit Noord-Amerika. Toch kan je echte country ook dichter bij huis vinden. Voor My Darling Clementine hoeven we namelijk alleen maar een kanaal te overbruggen.

Het Britse echtpaar Michael Weston King en Lou Dalgleish had voor de oprichting van My Darling Clementine al de nodige successen geboekt. Zo pionierde King al met The Good Sons als één van de eerste Europese alt. countrybands en ging hij als soloartiest mee op tour met Steve Earle, Nick Cave, Guy Clark en Townes Van Zandt. Die laatste nam zelfs King’s nummer ‘Riding The Range‘ op. Dalgleish werkte op haar beurt weer samen met grote jongens als Elvis Costello en Bryan Ferry.

Met dit in je achterhoofd zou je denken dat een samenwerking een logisch gevolg is. Echter, nadat ze elkaar het jawoord hadden gegeven, duurde het nog tien jaar voor het echtpaar op muzikaal gebied samensmolt.

darlingMet My Darling Clementine vormen King en Dalgleish een duo waarbij vergelijkingen gemakkelijk gemaakt kunnen worden. De invloed van Porter & Dolly, Johnny & June, Loretta & Conway en met name Tammy & George wordt ook niet onder stoelen of banken gestoken.

Desondanks zijn ze zeker geen slap Europees aftreksel van hun grote voorbeelden uit de jaren 60 en 70. My Darling Clementine is ontegenzeggelijk geïnspireerd door de Amerikaanse countryhelden en heldinnen, maar hun muziek is ‘eigen’ en oprecht. Hun teksten kennen meerdere laagjes en spitsvondigheden (“There’s only good in goodbye”) en worden met Brits accent ten gehore gebracht.

In 2011 omarmde de BBC het duo al toen de band met How Do You Plead? een goed visitekaartje afleverde. De single ‘100.000 words’ kreeg de nodige airplay. Twee jaar later verscheen The Reconciliation? Opnieuw een plaat met een aanzienlijk aantal nummers over kapotte huwelijken. Vooralsnog lijkt hun eigen huwelijk geen directe inspiratiebron.

Het komende weekend laten ze hun dochtertje weer in goede handen achter en komen ze naar Nederland. Hun optreden voor een miljoenenpubliek bij het tv-programma VI heeft hen nog niet de roem gebracht die het had moeten opleveren. Ze spelen vol overtuiging en gedrevenheid in kleine ruimtes voor steeds een handjevol bezoekers. Dus als die grote doorbraak er ooit toch nog komt, kun jij zeggen dat je ze nog in een platenwinkel of huiskamer zag optreden. Ik gun het hen van harte.

Le Royaume Uni, douze points!

Tags: , , , , , , , ,

-->