nummer van 18/05/2014 door Wout Kemkens

‘Future Boogie’ van Shaking Godspeed

Wakker!

Wout Kemkens is zanger en gitarist bij Shaking Godspeed. Zijn band brengt in september van dit jaar het nieuwe album Welcome Back Wolf uit, waarvan de single ‘Future Boogie’ alvast een eerste levensteken is; een nummer geïnspireerd door een boek over de invloed van kunstmatige intelligentie op de mensheid.

Shaking Godspeed – Future Boogie (Official video)

Gelul over muziek. Waarom moet je met je lompe, aardse muiltje over de kunst der kunsten heen braken? Die gedachte heb ik vaak als ik liefhebbers, muzikanten of andere mensen met een mening hoor oreren over een lied. Duiding noemen ze dat. Geen metafoor doet het daadwerkelijke stuk recht, het is een gevoel da kejje nie uitlegge! Hoe meer je erover praat, hoe verder je ervan verwijderd raakt. Althans, dat vind ik.

What’s next?

Enfin, dat brengt me gelijk bij ‘Future Boogie’. Het nummer is niet geschreven voor mensen met een mening (plus de drang deze te verkondigen). Het is een ode aan de nobele wetenschap. Egoloze wetenschappers die hun leven wijden aan het vinden van kennis en zo ons luiaards steeds verder helpen. Op zoek naar antwoorden, omdat het ze zo obsessief interesseert, de opwinding van een vondst, de nieuwe vragen, het inzicht, het eigen idee, de constante onhoudbare nieuwsgierigheid naar what’s next?

Die opwinding vind ik verdomme het mooiste aan de mens! Volgens dit principe hebben we ‘Future Boogie’ geschreven. Het is een schizofrene zoektocht in noten en melodieën met uiteindelijk resultaat een band die als een dolle stier mag losbreken (zie je wat ik bedoel met die metaforen, dat krijg je er nou van) en na eigen inzicht het verzoek, of bijna het bevel, uitschreeuwt “don’t do the dodo!” Kak niet in, brand niet op, sterf niet uit! Ik hoop dat je onze opwinding kunt horen in het nummer …

Foto: Marcel Krijgsman

Foto: Marcel Krijgsman

Voorbij de biologische grenzen

Maar goed, zoals altijd is het onmogelijk om het hele spectrum van een lied onder woorden te brengen papi! What about poppa, mommo, granny, guru, voodoo and zulu, you ask? De aanzet voor het nummer ontstond bij me na het lezen van De Singulariteit Is Nabij waarin Ray Kurzweil het einde van de puur biologische mens schetst (pak ‘m beet vanaf 2045 swa!). M’n eerste gedachte was: maar hopen dat mijn loved ones het halen! Daarna droomde ik weg over wanneer wij onze biologische grenzen door middel van technologie kunnen doorbreken, onze intelligentie kunnen uitbreiden, misschien wel eeuwig kunnen gaan leven! Misschien betekent het wel dat muziek snappen, componeren en improviseren zoals heersers als Mozart en Sun Ra dan tot ieders mogelijkheden behoort! Maar wat worden dan de uitzonderingen op de regel, de genieën? Onvoorstelbaar, wat er dan gecreëerd gaat worden …

In de tussentijd sukkelen wij door, maar doe ik met m’n bandmakkers m’n uiterste best om het antwoord te zijn op de catatonische staat van gitaarmuziek heden ten dage. Niet omdat het moet, maar omdat ik iets mis. Kietelen die hersenpan en het liefst met wat boogie! Of het voor jou werkt? Geen idee lezer, luister maar ‘s. Kortom: we hopen dat we fijn tegen de huidige psychedelische trend van het moment in roeien, dus droom of space niet weg en trek geen mentale flatliner bij het luisteren naar ‘Future Boogie’. Ik hoop dat onze muziek werkt als koffie, speed of een bijna-doodervaring: je bent WAKKER!!!!

Foto: Marcel Krijgsman

Foto: Marcel Krijgsman

Tags: , , , , ,

-->