nummer van 17/05/2014 door

‘Runnin” van Sinkane

Méér dan een goed verhaal

Sinkane – "Runnin'" (Official Music Video)

Vijf seconden lang lijkt alles in orde, maar al bij de eerste trommelslag wordt het gezwaai, het geschouderklop en het gelach in de videoclip van ‘Runnin” verstoord door beelden van aanslagen en revolutie. Zo moet het ongeveer zijn geweest in Soedan in de jaren 80, waar twee professors met hun zoontje Ahmed het politieke geweld in het land ontvluchtten. De familie Gallab vestigde zich in de Verenigde Staten en trok kriskras door het land, om uiteindelijk een thuisplek te vinden in Ohio, waar Ahmed naar de middelbare school ging en al gauw in de ban raakte van de hardcore punk scene.

Sinkane - MarsMars is het laatste album van Sinkane, het soloproject van een inmiddels volwassen geworden Ahmed Gallab. Pitchforks recensie van het album begint met de veronderstelling dat “biography can be overstated when evaluating an artist’s work, but Ahmed Gallab’s story is key to understanding his music.” Openingstrack en single ‘Runnin” is daarop geen uitzondering. In de beelden van revolutie en geweld zien we naast een verwijzing naar Gallabs Afrikaanse achtergrond ook de rauwe energie van de punk; agressief rood ingekleurde zwartwitshots zijn in hyperactief tempo door elkaar geknipt. De spanning tussen thuisland Soedan en het moderne Amerika voel je in het hele album, waar de artiest met diepe, polyritmische grooves een knik gunt aan zijn geboorteland terwijl hij met zijn melodieën en muzikale invulling kenbaar maakt 100% op de hoogte te zijn van het muzikale landschap van deze 21e eeuw. Mars is dansbaar, intelligent, sexy en gelaagd, maar zoals zijn biografie vertelt, “at its core, it’s one man’s way of working through a very American story.”

Dit Amerikaanse verhaal was niet gemakkelijk. ‘Runnin” is gebaseerd op het beste advies dat vader Gallab hem ooit gaf over zijn leven als immigrant, namelijk dat hij bij iedere ontmoeting al drie punten achterstond: hij was zwart, Afrikaans en moslim. “You have to work harder than anyone else to prove that you are doing something.” Het is dus geen toeval dat Gallab ieder instrument op het nummer zelf heeft ingespeeld, van de opzwepende drumbeat tot de Curtis Mayfield-achtige falsetto.

Sinkane

Toch zit Mars, en daarmee ook ‘Runnin”, vol invloeden die niet gemakzuchtig af te schuiven zijn op Gallabs identiteit als Soedanese immigrant die in de ban raakte van de punk. Tussen de aankomst in zijn nieuwe land en het ontstaan van Mars toerde het natuurtalent als sessiemuzikant de wereld rond met indiebands als CaribouOf Montreal en Yeasayer. Vooral de laatste hoor je terug in Sinkanes muziek; vergelijk bijvoorbeeld de aanstekelijke groove van Yeasayers ‘2080’ eens met die van ‘Jeeper Creeper’, het nummer waarmee Mars na de up-tempo opener ‘Runnin” direct haar veelzijdigheid en kwaliteit bevestigt. De overeenkomst tussen de grooves is vergeeflijk; Yeasayer-bassist Ira Wolf fungeerde als ritmesectie in beide nummers.

Na jaren als toerend wonderkind bij indiebands heeft Gallab met Sinkane dus eindelijk het muzikale vehikel gevonden waarin hij al zijn muzikale en culturele bagage kwijt kan. Zelfs de perfect passende bandnaam had niet kunnen ontstaan zonder zijn achtergrondverhaal: in Kanye Wests ‘Never Let Me Down’ hoorde hij de zin “I want to give us ‘Us Free’ like Cinqué.” De referentie aan Joseph Cinqué, de leider van een belangrijke rechtszaak die de bevrijding van Amerikaanse slaven bevorderde, ging aan Gallab voorbij, maar door zijn fascinatie voor zijn geboorteland verstond hij “Sinkane”, er stilzwijgend van uitgaande dat dit een soort Afrikaanse god als Shaka Zulu zou moeten zijn. Tegen de tijd dat hij wist dat hij fout zat, had hij zijn eerste ep al uitgebracht.

Het bewogen achtergrondverhaal van Gallab bracht hem muzikale ontmoetingen over de hele wereld. Wie ervan houdt een bizarre combinatie muziekcorifeeën bij elkaar te zien – en niet terugschrikt van een paar enthousiaste valse noten – zal genieten van onderstaande livevideo waarin Sinkane zijn ‘Runnin” op SXSW ten gehore brengt met The Afghan Whigs en Usher. In tegenstelling tot het eclectische Mars is het samengaan hier niet meer dan de som der delen, maar er is ook een tijd voor plezier – in deze uitvoering onmiskenbaar aanwezig.

Afghan Whigs with Usher SXSW 2013

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

-->