nummer van 14/05/2014 door

‘Move your feet’ van Junior Senior

Muziek en video, voor elkaar gemaakt

Junior Senior – Move Your Feet (Official music video, HD)

“Everybody, move your feet and feel united, ohohoh!” Moeilijk om een liedje vrolijker te beginnen dan dit. In 2003 bracht het Deense Junior Senior ‘Move your feet’ uit, een energiebom van drie minuten, inclusief bijbehorende videoclip met een gepixeliseerde Senior (Jeppe Laursen), Junior (Jesper Mortensen) en een hyperactieve eekhoorn die van alles uitspookt, altijd op het ritme van het liedje. Het is haast onmogelijk aan ‘Move your feet’ te denken zonder de clip voor je te zien.

Achter de video van ‘Move your feet’ zit Shynola, een formatie van drie visuele kunstenaars: Chris Harding, Richard Kenworthy en Jason Groves. De drie ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de Kent Universit of Art & Design, samen met het vierde lid, Gideon Baws, die in 2008 op 33-jarige leeftijd overleed. De lijst van hun creatieve werk is lang en behoorlijk indrukwekkend: van videoclips voor onder andere Radiohead, Beck en Queens of the Stone Age tot introfilmpjes voor series als The IT Crowd en animaties voor de film A Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. (Zie hier een top 10 van hun beste video’s, samengesteld door website Hunger TV.) Allen vielen voor de verfijnde, futuristische comic-achtige werelden van Shynola. Zo ook Junior Senior, al gaat ‘Move your feet’ in termen van moderniteit (opzettelijk, natuurlijk) een paar decennia terug in de tijd.

Nadat Junior Senior ‘Move your feet’ opnam, moest de clip snel gemaakt worden. Een aantal regisseurs diende zich aan voor de opdracht, maar maakte van de beschrijving die Junior Senior hen gaf niets interessants. Gecharmeerd door het werk dat Shynola deed voor onder andere Radiohead, contacteerde de band de vier visuele artiesten zelf en kwamen deze laatsten wel met een origineel idee voor een video. De eekhoorn was moeilijk te weerstaan.

Shynola’s clip voor ‘Move your feet’ vat de blijdschap van het nummer perfect samen. De blokjes waar Junior en Senior uit bestaan dansen met hun ritmegevoelige lijfjes breed lachend op hun eigen hit, terwijl de bekende eekhoorn zijn gang gaat in dezelfde 80s-achtige game. Veel verhaal zit er niet in, maar de felgekleurde korte scènes zijn extreem effectief in het in beeld brengen van Junior Seniors hysterisch vrolijke pophit. Terwijl de beelden spelen, blijft het zanglijntje vanaf de eerste keer al in je hoofd zitten en als Senior “Don’t stop” zingt, antwoord je automatisch met het koortje mee dat de beat inderdaad niet stop en ook niet zal kunnen stoppen. “Can’t stop!”

Voor een band die zichzelf ooit heel serieus nam als coole rockband, is de combinatie van de muziek van ‘Move your feet’ en zijn videoclip duidelijk een stap in een nieuwe richting geweest. Een stap richting de waarheid, eigenlijk. “You should just do what is natural for yourself. For us that means being outgoing and try to have fun with what you do. This time around, I think the music reflects the people who we are. Hit play, and let’s go,” aldus Jeppe in een interview dat hij gaf vlak nadat ‘Move your feet’ uitkwam.[1] Beter had hij het gevoel van ‘Move your feet’ niet kunnen beschrijven.

Je zou je kunnen afvragen of ‘Move your feet’ ook live nog goed uit de verf komt. Oordeel zelf:

Junior Senior Move Your Feet, live for the BBC at Glastonbury

  1. [1]Bron: http://freewilliamsburg.com/november_2003/junior-senior.html

Tags: , , , , , , , , , ,

-->