nummer van 13/05/2014 door

‘Fancy’ van Bobbie Gentry

Een tweede leven

Bobbie Gentry – Fancy

Mocht je toevallig vorige week mijn stuk over Rosanne Cash hebben gelezen, dan heb je ongetwijfeld ook de platenhoes gezien waarop ze over het water staat te turen. Dat water is de Mississippi River en speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van haar laatste plaat, die vooral geïnspireerd is door herinneringen uit haar jeugd. Samen met haar familie maakte ze regelmatig tripjes door het zuiden van de VS, waaraan ze warme herinneringen koestert. De plek waarop ze over de rivier uitkijkt is niet zomaar gekozen. Het is de Tallahatchie Bridge in Money, Mississippi, een essentiële plek in de geschiedenis van de countrymuziek.

Bobbie Gentry op de Tallahatchie Bridge

Bobbie Gentry op de Tallahatchie Bridge

De brug is namelijk het decor van het nummer ‘Ode To Billie Joe’ van Bobby Gentry, die op 27 juli 1944 werd geboren als Roberta Lee Streeter. Ze groeide op in een huis zonder elektriciteit in Chickasaw County en componeerde op haar zevende al haar eerste liedje. Dat deed ze op een oude piano die haar grootmoeder had gekregen in ruil voor één van de koeien van de familie. Haar muzikale carrière kreeg voorzichtig vorm nadat ze op haar dertiende met haar moeder naar Californië verhuisde. De eerste stappen van die loopbaan speelden zich aanvankelijk vooral af op het conservatorium en in lokale clubs, totdat een A&R-manager van Capitol Records in 1967 een demo van haar in handen kreeg. Nog diezelfde zomer zou heel Amerika zich afvragen wat er in godsnaam gebeurd was op die Tallahatchie Bridge.

Die andere hit

Over dat mysterie schreef Guuz Hoogaerts al eens eerder op dit blog. Als het over Bobbie Gentry gaat, gaat het meestal al snel over ‘Ode To Billie Joe’ of het feit dat Gentry sinds 1981 compleet van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. In feite was ze ook maar vier jaar lang echt muzikaal productief, maar nam ze desondanks een flink aantal platen op. Zo bracht ze alleen in 1968 al vier albums uit en lagen er in 1970 doodleuk nog eens drie nieuwe platen van de illustere countryzangeres in de schappen. Daarvan was Fancy de eerste, die ze in de Fame Recording Studios in Muscle Shoals opnam met de legendarische Rick Hall.

‘Fancy’ is het openingsnummer van de plaat en leverde gelijk een hit op. Net als ‘Ode To Billie Joe’ is het een prachtig verteld verhaal in de Southern Gothic-traditie. Dat het een hit werd was destijds niet te danken aan de radio want veel dj’s weerden het nummer vanwege het nogal controversiële onderwerp, al lijkt het nummer instantie nog vrij onschuldig te beginnen.

I remember it all very well lookin’ back
It was the summer I turned eighteen
We lived in a one-room, run down shack
on the outskirts of New Orleans

We didn’t have money for food or rent
to say the least we were hard-pressed
Then Momma spent every last penny we had
to buy me a dancin’ dress

Weinig geld en ook nog eens geen vader. Maar ach, als je lieve moeder nog wat centen opzij weet te leggen voor een mooie jurk kan het leven zo slecht niet zijn toch? Dat moeder andere bedoelingen lijkt te hebben voor haar dochter Fancy wordt echter langzaam duidelijk in het volgende couplet.

Haren worden gekruld, lippen gestift en de rode fluwelen jurk blijkt een split tot op de heup te hebben. Het is blijkbaar niet de bedoeling dat de jurk als fraaie aanwinst voor een ongetwijfeld karige garderobe gaat dienen maar als opstapje naar een betere toekomst, zo blijkt in het refrein.

Here’s your one chance, Fancy, don’t let me down
Here’s your one chance, Fancy, don’t let me down
Lord forgive me for what I do
but if you want out well it’s up to you
Now don’t let me down, your momma’s gonna help you move uptown

Fancy krijgt van haar moeder nog wat parfum in haar hals gesprenkeld en een kus op de wang. Ze ziet de tranen in de ogen van haar moeder als ze afscheid neemt, die haar nog één laatste advies meegeeft: “Just be nice to the gentlemen, Fancy, and they’ll be nice to you.”

Bobbie Gentry

Een gouden toekomst

De opmaat voor een leven vol ellende, zou je denken. Maar Fancy beseft dat ze een kans heeft om nog iets van haar leven te maken. Geen kans vol rozengeur en maneschijn, maar desalniettemin een kans. Gentry zingt over hoe Fancy koningen, congresleden en aristocraten verleidt en uiteindelijk zowel een landhuis in Georgia als een luxe appartement in New York bewoont. Daar kun je natuurlijk iets van vinden, maar ook voor de luisteraar die al met zijn oordeel klaar zit heeft Gentry nog een paar afsluitende woorden.

Now in this world there’s a lot of self-righteous
hypocrites that would call me bad
and criticize Momma for turning me out
No matter how little we had

And though I ain’t had to worry ‘bout nothin’
now for nigh on fifteen years
I can still hear the desperation
in my poor momma’s voice ringin’ in my ears

Waar Bobbie Gentry tegenwoordig ook mag uithangen, het is aannemelijk dat haar goed verborgen schoorsteen tegenwoordig nog steeds voornamelijk rookt dankzij ‘Fancy’. Want behalve dat het een hit voor haarzelf was, belandde het in 1991 dankzij Reba McEntire opnieuw in de hitparades. Het album Rumor Has It waar de cover op te vinden is ging ondertussen al meer dan drie miljoen keer over de toonbank. Heeft die rode jurk toch nog een mooie toekomst opgeleverd.

Reba McEntire – Fancy

Tags: , , , , , ,

-->