nummer van 11/05/2014 door Jonah Falke

‘Lady Dy’ van Villa Zeno

Het ontstaan van een anti-liefdesliedje

Een optreden van Villa Zeno vergeet je niet snel, vooral dankzij het zonderlinge charisma van de jonge zanger en gitarist Jonah Falke. Het debuutalbum Self Made Woman kwam vorige maand uit; tijd om de nodige uitleg te vragen bij ‘Lady Dy’, een songtitel die anders voor altijd in mysterie gehuld zou blijven.

Villa Zeno – Lady Dy

We hadden zojuist ons eerste optreden in Engeland (Grimsby) gedaan als support voor de Engelse band The Brew. Ik was zo ziek als een hond tijdens de hele trip. Dus daar ging de Rock ‘n Roll. Terwijl de rest van de bandleden feest aan het vieren waren in het uitgaansleven van Grimsby lag ik ziek in een bedje backstage. De backstage van een motorkroeg waar gerookt en ‘echt’ gezopen werd. De ruwe bootreis terug was niet bepaald bevordelijk voor mijn herstel. Maar het toeval wilde dat zodra we aankwamen in Nederland , ik meteen het vliegtuig in moest naar Griekenland, om voor Silvox Studio met mijn vader opnames te maken van de Griekse zanger Makis Seviloglou. Achteraf gezien ben ik blij dat ik mee ben gegaan naar Griekenland, want anders was dit nummer er waarschijnlijk nooit geweest.

Villa ZenoTussen het hangen in de hotelkamer, antibiotica en feta waren daar de opnames. Ik kon niet echt zeggen dat ik bepaald into Griekse muziek was maar dat is daar zeker gekomen. Makis Seviloglou begeleidde zichzelf op een in open D gestemde bouzouki. Dus bijna constant is daar die D. Dit kende ik niet en het had een betoverend effect op mij. Wellicht had dit ook met mijn medicatie te maken natuurlijk. Er ontstaat een trance door de continuïteit van de D en het in mijn oren Arabische gezang. Daar wilde ik iets mee doen, dus thuis in Nederland begon ik fonetisch Grieks te zingen op een drop D gitaarstemming. De eerste demootjes van ‘Lady Dy’ waren in half Grieks/Engels gelal. Maar het akkoordenschema stond en is nauwelijks veranderd van demo naar albumversie.

Dy

Toen heeft het nummer een hele poos tussen mijn telefoonmemo’s gezeten totdat ik een dame tegenkwam met de achternaam ‘Dy’. Ik werd op slag verliefd op haar en nadat ik haar voor de tweede of derde keer had gesproken, heb ik de tekst en het liedje afgemaakt.

Songtekst

Ik vind het niet zo nodig om teksten uit te leggen. Deze tekst is echter zo banaal en duidelijk dat er niks uit te leggen is en dat was nou juist ook de bedoeling van het liedje. Het moest een anti-keihard-liefdesliedje worden waar heel erg duidelijk de emotie sprak die ik toen voelde. Ik kende haar nog niet goed, maar wist wel dat het iets ging worden tussen ons. Daar gaat de tekst over. Haar naam was perfect om een liedje over te schrijven omdat je ‘Lady Dy’ ook kunt interperteren als Lady Diane of Lady Die. Zo is het voor de luisteraar niet per se een persoonlijke inkijk in mijn liedesleven.

Studioversie

voork-Villa-ZenoDe akoestische gitaar die je hoort in het intro is buiten opgenomen in Diepenveen waar we in een boederij de basis van het album hebben opgenomen. Terwijl ik de gitaarpartij inspeelde was Timon ( toetsenist Villa Zeno)  kippen aan het opjagen met een stok. Het plan was om deze te gebruiken voor het intro op de plaat maar dit paste toch niet echt bij de sfeer van het nummer. Namens Timon, sorry kippen!

Aangezien het nummer over een vrouw gaat wilden we graag een vrouwenstem in het refrein. De dame die je hoort zingen is Minka Hebing.

We hebben de violiste Ali Deiwiks totaal carte blanche gegeven voor de brug in het nummer. We stuurden haar een mail met daarin de vraag of zij iets wilde schrijven voor ons. Het nummer valt stil en daar mag je 4 maten doen wat je wil. Het moest heftig en opbouwend zijn. Dat is gelukt en ze heeft onze verwachtingen meer dan waar gemaakt. Je hoort veel secundes en daardoor gaat het zweven en wrijven. Perfect voor dit nummer.

Ik weet niet of je nog veel  hoort van het griekse zaadje, maar ik ben weer beter, ik heb Griekenland voor het eerst gezien, de fetakaas was goed, de verkering is inmiddels uit, maar ‘Lady Dy’ is er.

Luister naar de studioversie van ‘Lady Dy’ op Spotify.

Tags: , , , , , , , ,

-->