nummer van 12/05/2014 door

‘Walk Alone’ van The Observers

Down On Today

THE OBSERVERS – WALK ALONE

Wanneer ik mijn platenkast bekijk, bekruipt mij dikwijls het gevoel dat ik in de verkeerde tijd geboren ben. Wat had ik graag de gouden tijden meegemaakt van de punk, country, southern rock, soul en blues en de meesters (m/v) zelf aan het werk willen zien. En toch grijp ik ook af en toe een recent opgenomen plaat uit de kast en zeg dan (soms hardop) tegen mijzelf: “Wat is dit gaaf!”
Ik betrap mijzelf erop dat ik regelmatig het predicaat ‘moderne klassieker’ op platen heb geplakt die mij jaren later volledig koud laten. Er is echter een plaat die na tien jaar nog altijd minimaal een keer per maand de draaitafel haalt.

The Observers met links zanger/gitarist/brein Douglas Burns

Niet dat het nummer op die plaat staat maar The Observers leverden in 2004 met So What’s Left Now (zonder vraagteken!) een regelrechte klassieker af. Het nummer van vandaag komt namelijk van hun gelijknamige single. De drive, de deprimerende teksten, het schelle gitaarspel en de stem van zanger Douglas Burns. Alles klopt. Elke keer weer.

Het nummer verscheen later wel op het debuut van de band Red Dons, Death To Idealism. Red Dons is namelijk de opvolger van The Observers nadat de band vanwege muzikale meningsverschillen en een uitputtende Europese tour uit elkaar klapte. De bom barstte na hun show in de Piratenbar in de haven van Scheveningen. Vergeleken met het concert wat ik aan het begin van de tour zag in Hamburg was de band tijdens hun show op een regenachtige avond aan zee nog maar een schim van wat ze waren en konden zijn. Toch was ook dit optreden niets minder dan briljant te noemen.

Maar nog even over Douglas Burns. Zoals hij The Observers was, is hij nu ook Red Dons en Revisions (de akoestische versie van The Observers/Red Dons). De irritant getalenteerde Burns schreef naast de teksten ook alle muziek. En alsof dat nog niet genoeg is verzorgde hij ook nog eens het fantastische artwork voor al zijn bands. Met zo’n CV zou ik ook niet zo snel het creatieve proces uit handen geven.

Op deze maandag pak ik het gehele oeuvre van de beste man nog eens uit de kast en prijs mijzelf gelukkig. The Observers, ik was erbij!  

Tags: , , , , ,

-->