nummer van 09/05/2014 door

‘Daisy Bell’ door Edward M. Favor

Gezongen door mens en machine

"Daisy Bell' – Original 1894 Phonograph Recording – [LYRICS]

Het meest opmerkelijke muzieknieuws van deze week: popart-schilder Mark Ryden, bekend om zijn artwork voor Michael Jackson, Red Hot Chili Peppers en Aerosmith, brengt een benefietalbum uit waarop onder andere Nick CaveKaty PerryTyler The CreatorKirk Hammett en “Weird Al” Yankovic allemaal hetzelfde liedje uit de negentiende eeuw coveren. Op het album The Gay Nineties Old Tyme Music wordt Harry Dacres ‘Daisy Bell’ maar liefst negentien keer onder handen genomen. De covers dienen als achtergrondmuziek van Rydens nieuwe The Gay Nineties-expositie, maar om de schijnbaar nogal bijzondere versies ook aan het grote publiek te laten horen zijn maar liefst, ahem, 999 exemplaren op 180-grams vinyl geperst en te koop voor, nogmaals ahem, 99 dollar en 99 cent per stuk. Dat betekent dus dat, mocht Ryden het uitlekken van de muziek zo goed blijven bestrijden als hij tot nu toe deed, de meesten van ons nooit zullen horen hoe Nick Cave zich met zijn bekende duistere croon door het stokoude ‘Daisy Bell’ sleept.

Obscuriteit

Waar het internet er de laatste jaren voor zorgde dat iedere artiest zijn muziek gratis aan de hele wereld kon laten horen, lijken muzikanten in 2014 steeds vaker hun best te doen om hun werk zo obscuur mogelijk te maken. De Wu-Tang Clan doet dit extremer dan wie dan ook, door van hun nieuwste album Once Upon A Time In Shaolin slechts één (één!) exemplaar te laten persen, dat zorgvuldig in drie peperdure zilveren kisten wordt verpakt en rond zal reizen langs musea over de hele wereld. Deze self-fulfilling heilige graal van de hiphop wordt na de wereldreis uiteraard verkocht aan de hoogste bieder.

Het origineel

Daisy BellEven obscuur als The Gay Nineties Old Tyme Music en Once Upon A Time In Shaolin is Dan W. Quinns originele opname van ‘Daisy Bell’ uit 1893, die op internet onvindbaar is. Hij kreeg het van de Britse liedjesschrijver Harry Dacre en het werd een groot succes in zowel Engeland als de Verenigde Staten. Bovenstaande versie door Edward M. Favor is echter niet ver van het origineel verwijderd; het is de oudst bekende cover van het liedje en maar een jaar jonger.

Supercomputer

Ondanks de nostalgisch krakende cover van Favor en een jolige poging van Blur is  de meest memorabele versie van het liedje niet gezongen door een mens, maar zelfs tweemaal door een machine. In 1961 ontwikkelde IBM de eerste computer die kon zingen, en de allereerste noten die het apparaat uit eentjes en nullen kon produceren waren die van ‘Daisy Bell’. Maar ook de originele niet-menselijke vertolker van het lied zou binnen een paar jaar overschaduwd worden door een soortgenoot. In Stanley Kubrick2001: A Space Odyssey uit 1968 zien we hoe de kwaadaardige supercomputer HAL 9000 als zwanenzang een onvergetelijke cover van Harry Dacres klassieker uitvoert. Het is de bekendste versie van ‘Daisy Bell’. Wanneer kunstenaar Mark Ryden zijn streven naar obscuriteit voortzet, zal daar niet snel verandering in komen.

Hal 9000 sings Daisy

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->