nummer van 08/05/2014 door

‘It’ll Be A Long Time’ van The Offspring

Het duurde even, maar Smash is cool

Offspring It'll Be A Long Time

Dit weekend speelde The Offspring op Groezrock. De band speelde in zijn geheel succesplaat Smash. Reden is dat het album dit jaar twintig jaar oud is geworden. Een hele leeftijd. Een mooie leeftijd ook. Vaak zelfs een leeftijd waarop je voor het eerst écht terugkijkt op wat je hebt bereikt. In dit geval is dat nogal wat. Smash wakkerde, samen met Green Days Dookie (ook uit 1994), onder miljoenen jongeren over de hele wereld een voorliefde voor dit soort melodieuze punk aan. Voor sommigen bleef het hierbij, anderen gebruikten de twee bands om dieper te graven en te zoeken naar de voorbeelden voor deze bands.

Beide bands hadden aardig wat punkkilometers gemaakt voordat het commerciële succes zich aandiende. Voor sommige fans van het eerste uur was het maar moeilijk te verkroppen dat deze bands ineens gemeengoed waren geworden.

Zelf was ik in die tijd ook niet helemaal overtuigd van The Offspring. Tegelijkertijd met het opkomen van dit soort bands, was ik al met een zoektocht bezig naar de obscure voorvaderen van deze muziek. Commercieel uitgemolken rebellie vond ik het. Met dat hitje ‘Self Esteem’ als een soort zwakke variant op ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana. Voer voor puisterige puberjongetjes die een uitlaatklep nodig hadden, omdat de knappe meisjes  hun kant niet opkeken. Ach, het gemak waarmee je op 14-jarige leeftijd de wereld indeelt.

In hun vroege jaren. De lange haren en dreads zijn inmiddels alweer een tijdje passé.

In hun vroege jaren. De lange haren en dreads zijn inmiddels alweer een tijdje passé.

Toch zong het wel lekker mee in het jongerencentrum in de buurt. Omdat die halve plaat een hit werd en op elk feestje van vrienden de rest van de cd wel eens voorbijkwam, kende ik na verloop van tijd eigenlijk al die liedjes. Terwijl ik het thuis niet draaide.

Een dikke tien jaar later liep ik een platenzaak binnen in Amsterdam. Daar stond op de vloer een plastic krat vol met Smash-lps’s voor 2,50 euro. Ik lachte, dacht terug aan toen die plaat uitkwam en besloot er twee te kopen. Het is altijd een mooi cadeau voor iemand die net als ik in die tijd opgroeide en van muziek houdt. Toen ik thuis de plaat op mijn platenspeler legde, gebeurde wat ik verwachtte: ik herkende het gros van de nummers. Maar tegelijkertijd werd ik meegezogen in de plaat: het tempo, de scherpe riffjes, de mooie melodieën, de pakkende liedjes. En ik merkte dat het ook een duistere plaat was, met thema’s als dood, verslaving, mishandeling, geweld op middelbare scholen, misbruik. Het werd niet mijn favoriete plaat ooit, maar de pakkende doch donkere plaat kreeg zo ergens op mijn 25e een volledige herwaardering.

Daarna zakte het ook wel weer een beetje weg. Maar toen ik zag dat The Offspring op Groezrock Smash zou spelen, maakte mijn hart een klein sprongetje. Jammer genoeg kon ik er niet bij zijn. Ik had daar graag vooraan gestaan om de schade in te halen.

Nog steeds sceptisch? Luister hieronder naar het hele album:

The Offspring Smash Full Album

Tags: , , , , , , , , ,

-->