nummer van 07/05/2014 door

‘Open the door’ van Otis Redding

Een van zijn beste vocale prestaties

Otis Redding – Open the Door (album version Dock of the Bay, 1968)

Ik kan niet zeggen dat het me doorgaans veel moeite kost Otis Redding op zijn woord te geloven. Als hij zingt dat hij op het dok van een baai zit, te kijken hoe het tij wegtrekt, accepteer ik dat vrijwel meteen. Otis’ zang is geloofwaardig, uniek, prachtig, en dat hebben we op dit blog al vaker gezegd. Maar soms zijn daar opeens Otis Redding-liedjes waarin dat nog sterker naar voren komt.

‘Let me in’ is een ultieme smeekbede binnen gelaten te worden, niets meer, niets minder. Otis Redding staat buiten de deur van zijn geliefde, hij wil heel graag naar binnen, zij wil dat (nog) niet. Geen overbodige woorden, want wat valt er ook te zeggen? Een discussie heeft pas zin als de love interest Otis binnenlaat en daarmee mogelijk een eerste stap richting hem maakt. Zolang hij nog buiten staat te wachten, is maar één ding belangrijk: die deur moet open en Otis moet over die drempel heen kunnen stappen. Let me in, I ain’t lyin’ and I ain’t smylin’ ‘bout it, baby.

‘Let me in’ kwam in 1968 uit op The Dock of the Bay, het eerste album dat uit werd gebracht na Reddings tragische dood. Mooie woorden over de klassieker ‘(Sitting on) The dock of the Bay’, die eveneens op het album stond, zijn haast overbodig. ‘Let me in’ daarentegen is veel onbekender, maar bevat toch een van Otis’ meest briljante vocale prestaties. Zijn stem is helder, de r&b riedeltjes perfect, de hartverscheurende wanhoop druipt van de woorden af. Weinig tekst, veel ziel. Veel zin om niet langer buiten te staan ook, waarschijnlijk.

Twee maal in het nummer horen we Otis Redding letterlijk, als een soort Fred Flinstone, op de deur van zijn geliefde kloppen. Maar wacht, waarom staat Otis eigenlijk buiten?

I’ve been so wrong, so many times, and you know what I’m talkin’ about
We’ve all been wrong a time in our life
And we all make mistakes sometimes of leaving what’s good for us
I made that mistake, and now I’m tryin’ to get back to my baby
This runnin’ round, sure ‘nough, is killin’ me

Juist. Misschien moet hij nog iets langer buiten blijven staan.

Tags: ,

-->