nummer van 01/05/2014 door

‘Love Is Strange’ van Mickey & Sylvia

Van typisch jaren vijftig naar rap

Mickey & Sylvia – Love Is Strange

‘Love Is Strange’. Behalve dat het domweg een waarheid als een koe is, is het ook een fantastisch nummer van Mickey & Sylvia. Eind jaren vijftig (1957) was het gigantische hit in de Verenigde Staten en ging het miljoenen keren over de toonbank. Maar zoals dat gaat, raakte het in de decennia daarna weer wat in de vergetelheid bij het grote publiek.

Totdat het nummer in een van de mooiere scènes van de film Dirty Dancing (1987) wordt gebruikt. Johnny en Baby zijn al een beetje een item, als ze in de studio oefenen op hun danskunsten. Daar hoef ik verder niks over te zeggen denk ik. Als tiener vond ik de intieme dansscènes, vooral die aan het begin van de film, op zijn zachts gezegd nogal spannend.

M&S1Enfin. ‘Love Is Strange’ speelt op de achtergrond en benadrukt de nog broze en prille relatie van de twee. Op speelse wijze wagen ze zich aan elkaar, waarbij Baby de lead neemt en Johnny’s hitsigheid wat probeert in te tomen. Als het “loverboy”-stukje komt (op 1:53 in bovenstaande versie), playbacken ze allebei de tekst en acteren ze verder op de muziek. Ik vind het een mooie scène.

Dankzij de film kreeg het nummer weer veel bekendheid. Natuurlijk niet zoveel als ‘The Time Of My Life’, maar goed, met slechts een klein beetje van die bekendheid kom je al heel ver.

Gitaarles

Terug naar ‘Love Is Strange’. Mickey en Sylvia leerden elkaar kennen toen Mickey gitaarles gaf aan de zangeres. Ondanks dat hij bekend stond als een van de betere gitaristen in de regio en ook vaak door artiesten werd gevraagd, knoopte hij de eindjes aan elkaar door gitaarles te geven. De twee konden het goed vinden en besloten kun kans te wagen als duo. Het duurde een paar singles en een platenmaatschappij, totdat het duo voor Groove Records in 1957 ‘Love Is Strange’ op band zette.

Het meest herkenbaar aan het nummer is de onderscheidende gitaarriff die je al in het begin hoort. Zoals ik al zei, werd Mickey als een van de betere gitaristen gezien. Dat laat hij ook nog eens horen vanaf 1:28, als hij varieert op de thema’s die hij speelt in het nummer. Sommigen zullen de coupletten misschien wat lijzig vinden. Bij mij roepen ze de sfeer op van tegenlicht van de zon, open auto’s, goed geklede mensen, diners en milkshakes, en een paar kriebels in de buik. Lekker jaren vijftig. Die typische koortjes na elke zin in het couplet maken dat gevoel compleet.

ms

Ondanks nog wat kleinere succesjes met twee nummers, hield het hier eigenlijk ook weer op voor het duo. In 1961 stopten de twee er mee. Dat jaar speelden ze nog wel mee op Ike & Tina’s hit ‘It’s Gonna Work Out Fine’. Toch nog een hit.

Allebei gingen ze hierna hun eigen weg. Sylvia deed het nog wel oké als solo-artiest, maar wat écht leuk is om te vertellen, is dat ze eind jaren zeventig een raplabel oprichtte. Ze trok een jonge nieuwe groep aan en bracht daar een single van uit, getiteld ‘Rappers’ Delight’ (als je het over gave nummers hebt … ). De band Sugar Hill Gang werd met dat nummer de hitparades in getorpedeerd. Wéér succes voor Sylvia.

Daarna duurde het een paar jaar, maar daar was ineens Dirty Dancing. Veel mensen raakten gecharmeerd van de al besproken scène én ‘Love Is Strange’. En dat was waar het allemaal ooit mee begonnen was. 

Dirty Dancing – Lover Boy Scene

Tags: , , , , , , ,

-->