nummer van 29/04/2014 door

‘Jerk Ribs’ van Kelis

Van milkshake naar vijfgangendiner

Kelis – Jerk Ribs (Official Video)

Als je me in 1999 had verteld dat ik vijftien jaar later voor m’n plezier over Kelis zou schrijven, had ik je lachend voor gek verklaard. Mijn eerste kennismaking in de vorm van de single ‘Caught Out There’ stond namelijk vooral in het teken van irritaties. Dat kwam enerzijds door mijn referentiekader destijds, dat vooral gevormd werd door punkrockhelden en metalgoden. Die catchy Neptunes-beat ging er nog wel in, maar dat geschreeuw tijdens het refrein ging me door merg en been. Ook haar optreden in het voorprogramma van U2 twee jaar later bracht me nog niet op andere gedachten.

In 2003 waren we allebei al een paar jaar ouder en probeerden we het nog eens. Mijn muzikale horizon had zich ondertussen aardig verbreed en ook Kelis was wat rustiger geworden. En inderdaad, haar single ‘Milkshake’ deed het niet alleen goed in de charts maar zowaar ook op mijn minidisc-speler. Opnieuw die beats van Chad Hugo en Pharrell Williams – al waren die dit keer een stuk rauwer – en Kelis die je verleidelijk om haar vinger wond in plaats van om aandacht schreeuwde. En vooruit, die clip hielp natuurlijk ook wel.

Kelis – Milkshake

De weg kwijt?

Daarna ging het, net als met mijn aandacht voor Kelis, bergafwaarts met haar zangcarrière. Hoewel er nog wel singles waren die het aardig deden, vielen de verkopen toch flink tegen in vergelijking met die uit haar eerdere jaren. Eind 2007 werd ze door haar platenlabel Jive Records bij het grof vuil gezet en wilde ze naar eigen zeggen nooit meer een plaat opnemen. Daar kwam ze drie jaar later al weer van terug, toen ze met producers als David Guetta en Benny Benassi haar album Flesh Tone uitbracht. Hoewel het album relatief goed verkocht, klonk het toch een beetje als een artiest die zonder duidelijk doel voor ogen achter de muzikale feiten aanliep. Niet de Kelis die we kenden.

Veel verwachtte ik dan ook niet van haar nieuwste album Food, dat vorige week verscheen. De weg ernaartoe was dan ook niet al te hoopgevend. De plaat zou eigenlijk in het najaar van 2011 al uitkomen, maar een eerste single verscheen uiteindelijk pas in juni van 2012. Nadat ze op Twitter uitgebreid haar ruzie met producer Skream uit de doeken deed, leek het erop dat het er helemaal niet meer van zou komen. Maar in april 2013 was daar toch ineens ‘Jerk Ribs’ waarmee Kelis nog eens beloofde dat het allemaal goed zou komen.

kelis-foodNostalgische smaak

In de tussentijd lanceerde de inmiddels tot chef-kok opgeleide zangeres nog een eigen saus en kondigde ze een kookprogramma op tv aan, dus was het opnieuw maar de vraag of die plaat er nog wel zou komen. Het antwoord op die vraag volgde al snel met het nieuws dat haar volgende album in lijn met haar culinaire avonturen Food zou gaan heten. David Sitek van TV On The Radio produceerde de plaat en moet volgens Kelis vooral een gevoel van nostalgie oproepen. Niet zozeer naar haar dagen als succesvolle R&B-zangeres, maar naar het gevoel dat ze vroeger kreeg als haar ouders thuis platen draaiden.

Een missie waar ze in slaagt, want Food zit vol met de broeierige warmte die je kent van oude soulplaten. De hand van Sitek is genoeg om het niet retro te laten klinken, zoals bijvoorbeeld zijn dwars gearrangeerde strijkers en losse ritmes in ‘Jerk Ribs’ laten horen. Geen goedkope milkshake die je in één keer wegslurpt, maar een zorgvuldig samengesteld vijfgangendiner waar je gerust een avondje voor uit mag trekken.

Tags: , , , , , ,

-->