nummer van 24/04/2014 door

‘Walk Like An Egyptian’ van The Bangles

Een van je grootste hits, maar je doet niet mee

The Bangles – Walk Like an Egyptian

Tegenover muziektijdschrift Rolling Stone deed zangeres en drummer van The Bangles, Debbi Peterson, ‘Walk Like An Egyptian’ ooit af als zomaar een liedje. Ze speelde zelfs niet mee op een van haar bands grootste hits, want: “Het was een leuk klein nieuwigheidje, zoiets, maar ik had niet het idee dat het nummer nou echt The Bangles was.” Grappig, denk je dan. En vooral: wat stom. Een van je grootste hits en je doet niet mee. Maar er is ook nog een andere kant van verhaal.

‘Walk Like An Egyptian’ was er niet zomaar. De componist, Liam Sternberg, was al aan het winkelen met het nummer. Hij schreef het naar aanleiding van enkele mensen op een veerboot die terwijl ze hun balans probeerde te houden, eruit zagen zoals mensen op oude Egyptische reliëfs. Hij bood het aan zangeres Toni Basil aan (bekend van de aanstekelijke nummer 1-hit ‘Mickey’ uit 1982), maar die sloeg het af. Daarna kwam het via producer David Kahne bij The Bangles terecht.

Slecht gezongen

Kahne produceerde op dat moment Different Light, de tweede plaat van The Bangles die begin 1986 uitkwam. Kahne zag wel wat in ‘Walk Like An Egyptian’ en ging met de dames aan de slag. Hij liet ze alle vier het nummer zingen om te horen wiens stem, waar het beste paste. En hier komt Debbi Peterson weer om de hoek kijken. Zij kan dan wel met niet zoveel woorden zeggen dat het eigenlijk een flutliedje is, maar producer Kahne vond haar optreden domweg te zwak. Ze mocht wat achtergrondvocalen doen als ze wilde. En drummen hoefde ook niet, want er was een drumcomputer voor het nummer bedacht. Daar was ze pissig over en ze vond dat de rest van de band haar niet steunde. Dus dan doe ik maar helemaal niet mee aan het nummer, besloot ze.

The_Bangles_9

Prince

Sowieso was het album Different Light een klapper voor de band (en nog steeds het meest succesvolle album van de groep). Dankzij ‘Walk Like An Egyptian’ ging de plaat veelvuldig over de toonbank en albumopener ‘Manic Monday’ was ook een grote hit. Daar schuilt ook nog een klein verhaal achter. De credits voor dat nummer gingen oorspronkelijk naar ene Christopher, die niemand minder dan Prince was. Het nummer was eigenlijk bedoeld voor de door hem opgerichte vrouwenband Apollonia 6, maar kwam net als ‘Walk …’ uiteindelijk ook bij The Bangles terecht. Op een gegeven moment stond ‘Manic Monday’ op nummer 2 in de hitparades, net achter Prince’s eigen ‘Kiss’.

Met twee nummers die eigenlijk helemaal niet voor The Bangles bedoeld waren, zorgde de band voor haar doorbraak. Jaren later was er nog een kleine controverse omtrent het nummer, na de aanslagen op het WTC in New York in 2001. Het nummer werd op de Clear Channel-lijst gezet van niet-geschikte liedjes om te draaien. De lijst ging naar allerlei radiostations met de suggestie de nummers niet te spelen omdat de teksten vragen op konden roepen.

En nog steeds wordt het nummer vaak gedraaid. Dan kan Debbi Peterson wel zeggen dat het nummer – een van je grootste hits – niet echt bij de band past, maar je kunt op je klompen aanvoelen dat ze zich domweg gepasseerd voelde. Ik ben benieuwd wat ze er over te zeggen zou hebben als ze wel mee had had gespeeld.

Tags: , , , , , , , , ,

-->