nummer van 23/04/2014 door

‘Killing Me Softly With His Song’ van Roberta Flack

Met dank aan Lori Lieberman

Roberta Flack – Killing Me Softly ( 1973 )

Wat een eer moet het voor de zanger Don McLean zijn geweest om te horen dat hij de inspiratie was voor ‘Killing Me Softly with his Song’. Toen de jonge zangeres Lori Lieberman hem in de jaren 70 in New York zag optreden, had het voor haar gevoeld alsof hij haar gedachten kon lezen en precies zong wat ze voelde. I felt he found my letters and read each one out loud. Lieberman had de intense luisterervaring meteen gedeeld met haar producers Norman Gimbel en Charles Fox, en samen schreven ze ‘Killig Me Softly’. Ondanks Liebermans briljante ingeving, gleed ‘Killing me Softly’ uit haar vingers. En dat maar liefst twee keer.

Roberta Flack hoorde Liebermans ‘Killing Me Softly with his Song’ voor het eerst tijdens een vlucht, waar het nummer toevallig in de muzieklijst van de vliegtuigmaatschappij geprogrammeerd stond. Ze pakte vlug pen en papier, speelde het zo’n acht keer achter elkaar af en schreef zo goed als ze kon de melodie op van het liedje dat haar op zo’n onverwacht moment had gegrepen. Ook al hadden de woorden ‘killing me’ in de titel haar in eerste instantie afgeschrokken, ze wist dat ze het nummer moest zingen.

Flacks debuut met ‘Killing Me Softly’ vond plaats in 1972, toen ze in het voorprogramma stond van een concert van Marvin Gaye. Terwijl het publiek Flack voor nog een encore het podium op riep, vroeg Gaye of ze niet nog een liedje had om te zingen. Nog sneller dan dat je what’s going on kan zeggen, stond Flack weer op het podium en zong ze voor het eerst haar versie van ‘Killing me Softly’. Flack had zojuist haar eerste stap richting een Grammy gezet. “Baby, zing dit nummer nooit meer voordat je het opgenomen hebt,” zei Gaye tegen Flack toen ze van het podium afkwam.[1]  De rest is geschiedenis. De zoete belletjes, de rustige overgave in Flacks stem en de kerkachtige koortjes maakten van Flacks versie van ‘Killing Me Softly’ een klassieker die Liebermans naam ver naar de achtergrond liet verdwijnen.

De geschiedenis herhaalde zich toen Lauryn Hill en haar Fugees in 1996 hun versie van ‘Killing Me Softly with his Song’ uitbrachten. De groep schrapte de laatste drie woorden uit de titel, pakte A Tribe Called Quests sample uit ‘Bonita Applebum’ en maakte het perfecte huwelijk tussen Lauryn Hills honingzachte stem en het coole 90s hiphopgeluid waar de Fugees zo beroemd mee aan het worden was. ‘Killling me Softly’ werd zo’n grote hit dat het uit de verkoop gehaald moest worden om de volgende single, ‘Ready or Not’, niet teveel te overschaduwen.

The Fugees – Killing Me Softly With His Song (Official Video)

Voor veel luisteraars moet de som eenvoudig hebben geleken: de Fugees speelde de cover, Roberta Flack het origineel. Hill riep met haar galmende koortjes inderdaad dezelfde engelen op als Flack, maar geen van beide vrouwen had zo’n goed liedje kunnen zingen als Lieberman op die befaamde avond in New York niet naar een Don MacLean concert was gegaan.

Luister hieronder naar het origineel van Lori Lieberman.

♥ "Killing Me Softly with His Song" (1972) ♫ Lori Lieberman

  1. [1]Bron.

Tags: , , , , , , , ,

-->