nummer van 19/04/2014 door

‘In The Air Tonight’ van Phil Collins

Mike Tyson die een liedje zingt, hilarisch!

Phil Collins – In The Air Tonight (Official Video)

Een van mijn favoriete filmmomenten van de laatste jaren is het volgende: In The Hangover komen op een gegeven moment de drie hoofdrolspelers hun hotelkamer binnen, na een nacht vol drank en naar later blijkt drugs. Ze zijn alles vergeten en die ochtend kwamen ze onder andere tot de akelige ontdekking dat in hun hotelkamer een tijger zat. Hoe die daar kwam, waren ze vergeten. Ook zijn ze hun vriend kwijt. Enfin. Op een gegeven moment komen ze weer in hun hotelkamer, waar ineens als uit het niets Mike Tyson achter de piano zit. Hij is op zoek naar zijn tijger, die de drie mannen in de badkamer hebben opgesloten (en dus blijkbaar van hem hebben gestolen). ‘In The Air Tonight’ van Phil Collins staat op en Tyson zingt een mopje mee, doet een ontzettend gaaf dingetje als de drums invallen, beweegt de drie vrienden mee te zingen, en slaat er dan een op zijn bek. Maak me maar weer wakker als het ooit cooler wordt.

Maar Phil Collins is niet echt cool. Als jochie vond ik die hitjes van hem al vreselijk. ‘Another Day In Paradise’. Kom op. Of ‘I Wish It Would Rain Down’. Ik schreef al eerder over mijn aversie jegens Collins in dit stukje over ‘I Know What Like (In Your Wardrobe)’ van de oude Genesis (met Peter Gabriel). Dus dat zal ik allemaal niet herhalen.

Verbazing

Maar ik verbaasde mezelf de laatste paar weken door steeds vaker terug te grijpen naar Face Value, Collins debuut als soloartiest uit 1981. Wat een heerlijke popplaat eigenlijk. Hij maakte die plaat na het uit elkaar vallen van zijn eerste huwelijk. Dat is ook het thema van het album, met ‘In The Air Tonight’ als goed voorbeeld daarvan. De titel verwijst naar de negatieve emoties die in de lucht hangen. Hij speelde het zelfs een keer met een pot verf en borstel op zijn piano, een verwijzing naar de schilder waarmee zijn voormalige vrouw er vandoor was gegaan.

phil-collins

Van Face Value werden na verschijning veel meer platen verkocht dan van welk Genesis album ook. ‘In The Air Tonight’ werd een grote hit. En eigenlijk was het nummer in eerste instantie bedoeld voor Genesis, maar de rest van de band vond het te simpel. Toch paste de groep zijn geluid enigszins aan vanwege het succes van Collins als soloartiest. Niks is te simpel als het een paar dollar oplevert.

Over een stukje tekst gaan ook de wildste verhalen. Ergens zingt Collins: “If you told me you were drowning, I would not lend a hand.” Collins zou als kind een man hebben zien verdrinken, maar was te ver weg om iets te doen. Een andere doch soortgelijke versie luidt dat Collins niks deed, omdat de man diens vrouw had verkracht. Maar daar is niks van waar. “Ik bedoel het symbolisch”, reageerde Collins ooit.

Ik verbaas mezelf dus hoe tof ik ‘In The Air tonight’ en de rest van Face Value vind. The Hangover was niet de reden trouwens dat ik het weer ging luisteren, maar toen ik het nummer hoorde wist dat ik er iets ontzettend grappigs mee was. Het viel me niet gelijk binnen, maar na een seconde zoeken kwam ik bij dat Hangover-stukje. Mike Tyson die ‘In The Air Tonight’ zingt en dat drumdingetje wat hij met zijn armen doet. Fantastisch.

The Hangover – In the air tonight with Mike Tyson

Tags: , , , , , , , ,

-->