nummer van 21/04/2014 door

‘Coal Miner’s Daughter’ van Loretta Lynn

Rags to Riches

Loretta Lynn – Coal Miner's Daughter.1971.

Wie de (auto)biografieën van de oude garde uit de countrywereld erop naslaat, zal zien dat er een rode draad is die de verhalen met elkaar verbindt. Het hele, vaak grote, gezin leerde het zingen van moeder. Vader had een alcoholprobleem en was (als hij er al was) niet te beroerd om vrouw en kinderen ervan langs te geven. De kinderen moesten al op jonge leeftijd meehelpen op het land en maakten hun school niet af. Iedereen was arm. Muziek was de uitlaatklep van de arme, werkende klasse. En een mogelijkheid om rijkdom te vergaren en de American Dream te verwezenlijken.

Ook in het verhaal van Loretta Lynn is deze rode draad zichtbaar aanwezig. Acht kinderen moesten rondkomen van het salaris van een mijnwerker uit Kentucky. Vader was in dit verhaal echter de positieve uitzondering, omdat hij zorgde voor liefde in het gezin. Zoals gebruikelijk in die tijd was trouwen een populaire optie om uit de armoede te ontsnappen. Loretta was vijftien toen ze trouwde met de man die vijftig jaar aan haar zijde stond, totdat hij in 1996 overleed. Een gelukkig huwelijk was het niet aangezien haar man haar met regelmaat bedroog en aan de drank was geraakt. Genoeg voer voor een mooie country song.

255a0498a57daf58e4ffa777c4908f5eOp haar achttiende had Loretta al drie kinderen op de wereld gezet en er zouden er nog drie volgen. Niet echt een achtergrond waarbij je een grote controverse rond haar persoon zou verwachten. Toch schreef juist zij het nummer ‘The Pill‘, wat een nummer over de anticonceptiepil is. In het puriteinse Amerika durfde haar platenmaatschappij het niet aan om het nummer uit te brengen. Toen dit enkele jaren later alsnog gebeurde, werd het nummer door de meeste radiozenders geboycot. Artsen verklaarden later dat het nummer wonderen had verricht bij het geven van voorlichting over de pil.

In ‘One’s On The Way‘ wordt de pil al zijdelings genoemd. In dit liedje vergelijkt ze, weliswaar met een knipoog, het harde bestaan als moeder van een groot gezin en zet zij die af tegen de jetset van die tijd met vrouwen als Jackie Kennedy en Raquel Welch. Ze ziet op TV de glitter en glamour en heeft het maar druk met haar eigen gezin waarbij er ook nog eens een baby op komst is. Op het einde verzucht ze “Oh gee, I hope it ain’t twins again!”

Loretta Lynn was een aantal jaren eerder ook al in opspraak geraakt. In 1967 scoorde ze haar eerste nummer 1-hit met ‘Don’t Come Home A’Drinkin’ (With Lovin’ On Your Mind)‘. Een boze vrouw is het zat dat haar man elke avond dronken thuiskomt en met haar de koffer in wil duiken. In 2014 schrikken we niet (nou ja, minder) van een vrouw met een uitgesproken mening over dit onderwerp maar in de jaren 60 in Amerika lag dit natuurlijk anders.

Een sterke vrouw met een bijzonder verhaal die haar roots niet is vergeten. In 1980 werd haar leven verfilmd en kreeg de titel van het nummer van de dag mee. Sissy Spacek, die een aantal jaren eerder schitterde in Carrie, speelde de rol van Loretta Lynn en won hiervoor een Oscar. Net als in de film ‘Walk The Line’ zong de hoofdrolspeelster de zangpartijen zelf in. Hiervoor ontving ze ook nog een Grammy.

Een aantal jaren geleden nam de bejaarde Loretta Lynn samen met Jack White het schitterende album Van Lear Rose op en won daarmee twee Grammy’s in de winter van haar leven en carrière. Met de White Stripe boorde ze een nieuwe generatie liefhebbers aan.  Gelukkig denkt ze er nog niet over om met pensioen te gaan. Vrouwen met een uitgesproken mening en een dergelijke staat van dienst moet je koesteren.

loretta lynn…van lear rose.

Tags: , , ,

-->