nummer van 18/04/2014 door

‘Swing Lo Magellan’ van Dirty Projectors

Met of zonder Amber Coffman

Dirty Projectors – "Swing Lo Magellan" (Official Music Video)

Wat voor muzikant maakt een coveralbum van een plaat waar hij of zij al vijftien jaar niet naar geluisterd heeft? Dave Longstreth is zo’n muzikant, en hij deed het in Rise Above (2007), een vrije interpretatie van het Black Flag album Damaged (1981). Met zijn band Dirty Projectors bracht hij inmiddlels zes conceptalbums uit en één plaat met nummers die in stijl of verhaal niks met elkaar te maken hebben. Op dat album was er plek voor ‘Swing Lo Magellan’, een ufo binnen Dirty Projectors’ heel eclectische mix muziek.

Dirty Projectors werd bij het grote publiek bekend toen in 2009 hun clip voor ‘Stillness is the Move’ uitkwam, waarin een blond meisje in een wit gewaad met een knijpende stem de hoogste noten en r&b riedeltjes zong. Dirty Projectors was toen al zeven jaar bezig, had vijf albums op zijn naam staan en samenwerkingen met onder andere David Byrne (Talking Heads) en Björk achter de rug. Nu, mede dankzij de bijzondere stem van de blonde zangeres (Amber Coffman is haar naam) begon het geluid van Dirty Projectors herkend te worden.

Het moet gezegd worden dat de band nu nog grotendeels bekend staat om de stem van zangeres Coffman. Daar waar frontman Longstreth soms boven zijn kunnen hoge uithalen maakt, haalt hij het nooit bij Coffmans opmerkelijk hoge, ijle en loepzuivere stemgeluid. De manier waarop ze ver uit elkaar liggende noten plakt aan lettergrepen die daar in eerste instantie niet voor bedoeld lijken te zijn, is ongemakkelijk en boeiend tegelijk. Luister in de video hieronder vanaf 0:34 naar het volgende couplet:

Maybe I will get a job
Get a job as a waitress
Maybe waiting tables in a diner
In some remote city down the highway

Dirty Projectors – Stillness Is The Move (2009)

De nogal saaie tekst krijgt dankzij Coffman toch nog een edge en dat zouden niet veel mensen haar na kunnen doen. De vraag van andere artiesten naar Coffmans stem zegt genoeg; Major Lazer vroeg Amber in 2013 al voor het nummer ‘Get Free’ en onlangs deed Walkmen-frontman Hamilton Leithauser hetzelfde voor de tweede singel van zijn komende solo-album, ’11 O’clock Friday Night’.

Terug naar ‘Swing Lo Magellan’, een nummer dat heel weinig te maken heeft met Amber Coffman. Hierin speelt Dave alleen, bijgestaan door een gitaar, een bas en drums. Als we niet beter wisten, zouden we zo kunnen geloven dat het liedje rechtstreeks uit de jaren 60 komt en dat we het na al die jaren nog steeds opzetten omdat de melodie altijd nog fris klinkt. Dave’s breekbare stem is hier perfect. Amber of geen Amber, homogeniteit of warboel, Dirty Projectors schrijft nummers die niet zomaar uit je hoofd te krijgen zijn. De mysterieuze titel ‘Swing Lo Magellan’ maakt alleen maar nieuwsgieriger naar de vreemde wereld van Dave Longstreth.

Tags: , , , , , , , ,

-->