nummer van 14/04/2014 door

‘If It Wasn’t For Dicky’ van Lead Belly

Ere wie ere toekomt

Leadbelly – If it wasn't for Dicky

Zoals iedere muziekstijl zijn eigen karaktereigenschappen heeft, geldt dat ook voor folkmuziek. Kenmerkend voor folkmuziek is dat hierin verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven centraal staan. Net zoals Bijbelteksten veelvuldig overgeschreven, aangepast of herschreven werden, werden ook nummers waarin de lokale folklore werd bezongen regelmatig subtiel aangepast of compleet herschreven.
Ook het nummer van vandaag heeft een flinke metamorfose ondergaan. Wie zou eigenlijk de credits moeten krijgen voor zo’n nummer?

Decennia voordat de New Yorkse wijk Greenwich Village (overigens afgeleid van het Nederlandse ‘Groene Wijk’) een broedplaats van de folkbeweging zou worden in de jaren 60, hoorde Lead Belly een Ierse muzikant, genaamd Sam Kennedy, een nummer zingen over een boer en zijn overleden koe. Dit nummer had ooit de titel ‘An Droimfhionn Donn Dilis’ maar was inmiddels al versimpeld tot ‘Drimmin Dow’. Lead Belly veranderde de tekst, maar níet het thema, en gaf zijn versie de titel ‘If It Wasn’t For Dicky’. Omdat hij vond dat het nummer, net als vrijwel alle Ierse folksongs, te weinig ritme had, paste hij ook de muzikale begeleiding aan naar zijn eigen smaak en nam het op in 1937.

leadbelly

The Weavers, met de dit jaar overleden Pete Seeger in de gelederen, waren op zoek naar nieuw materiaal. Omdat ze met ‘Goodnight, Irene’ ook al een hit hadden gescoord met een nummer van Lead Belly klopten ze weer bij de beste man aan. Dit keer werd alleen diens melodie gebruikt. Geen nummer over een boer en zijn dode koe maar een mooi liefdesliedje met hitpotentie. Pete Seeger schreef het nieuwe refrein en Lee Hays kwam met nieuwe coupletten. Hun versie, ‘Kisses Sweeter Than Wine’, kwam niet verder dan nummer 19 in de hitparade. Vele anderen hadden er meer succes mee.

'Kisses Sweeter Than Wine' Pete Seeger &The Weavers

Misschien is het ook helemaal niet interessant wie de credits voor zo’n nummer zou moeten krijgen. Alle betrokken partijen hebben er weer hun eigen draai aan gegeven. Huddie William Ledbetter, zoals Lead Belly in the echt heette,  maakte het muzikaler met zijn 12-snarige gitaar en The Weavers maakten er een echt mooi liedje van. Maar de aller-allermooiste versie is van de man over wie ik onlangs schreef en over wie ik niet uitgeschreven raak.

Waylon Jennings *KISSES SWEETER THAN WINE*

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->