nummer van 12/04/2014 door

‘Wish You Could Stay (A Little Longer)’ van Sweet Apple

Zomersoundtrack uit onverwachte hoek

Sweet Apple (with Mark Lanegan) – Wish You Could Stay (A Little Longer) (Official)

Zangers J. Mascis van Dinosaur Jr. en ‘Dark’ Mark Lanegan van The Screaming Trees staan bekend om muziek waar je het liefst rustig voor gaat zitten in een donker kamertje, voor je uit starend en met niets omhanden behalve je diepste zorgen en de wrange klanken van hun melancholische composities. Afzonderlijk loodzwaar, maar gecombineerd misschien wel dodelijk. Voeg daar ex-leden van de legendarische lo-fi band Guided By Voices en de bassist van Mascis’ stonerband Witch aan toe, en je hebt in theorie een misantropisch monster gecreëerd waar zelfs WF Hermans van onder de indruk zou zijn.

In werkelijkheid klinkt Sweet Apple heel anders.

De alt-rock supergroep levert met ‘Wish You Could Stay (A Little Longer)’ geen verdrietig zwelgnummer af, maar juist de perfecte soundtrack voor de aankomende zomer. De reden hiervoor is dat Sweet Apple helemaal geen supergroep wil zijn, maar vooral een stel vrienden dat lol maakt in de studio. Voor J. Mascis, die voor dit project weer eens achter het drumstel is gekropen, een verademing. Even niet moeilijk doen over diepe teksten of slimme composities. Even geen ruzie maken met bandleden over hoe ze iedere seconde van jouw perfect uitgedachte kunstwerk moeten spelen. Sterker nog: de normaal zo ijverige songwriter schreef zelf geen noot op The Golden Age Of Glitter, het nieuwste album van zijn lolbandje. Hij batert liever vrolijk op zijn drumstel. Oké, gelukkig was de man niet te beroerd om af en toe zijn legendarische gitaarskills te lenen voor een solo (2:33), maar verder vond hij het wel prima.

Sweet Apple

Sweet Apple – J Mascis, Dave Sweetapple, Tim Parnin en John Petkovic

Ook gastzanger Mark Lanegan klinkt opvallend frivool op ‘Wish You Could Stay (A Little Longer)’, opener en eerste single van het nieuwe album. Over de achtergrond van zwierige college rock duetteert hij met vaste zanger John Petkovic over hoeveel plezier de twee vrienden met elkaar hebben, en hoezeer ze willen dat dit moment nog veel langer zou kunnen duren. Helaas is de pret na een krappe vier minuten alweer voorbij; de lengte van een zomerhit is nu eenmaal beperkt. In de studio mochten de mannen iets langer genieten van elkaars vrolijkheid, want ook op ‘Let’s Take The Same Plane’ (wat een gezellige titel!) zongen ze zij aan zij. De sfeerverhogende samenwerking kwam spontaan tot stand, zo vertelt Petkovic deze week aan Rolling Stone.

When he was in Cleveland, he just agreed to sing on the record. The good thing about this band is because it’s not a regular band, it’s not like a regular band. It’s almost like a clubhouse. Theoretically we could have anybody do anything, and it would just be fun to do. We don’t have that much riding on it, and when you don’t have that much riding on something, it sort of makes it more fun in a way.

Alle gezelligheid in de studio ten spijt, J. Mascis keerde op het moment dat de opnamen voltooid waren weer terug naar zijn eeuwig pessimistische gemoedstoestand. Eigenlijk vindt hij The Golden Age Of Glitter, met uitzondering van het nummer van vandaag, maar een matig album. Dit is geen gerucht, geen citaat dat hem per ongeluk ontglipte, maar zijn officiële statement bij de première van het album. Waarom hij dan nog in de band speelt? Voor de lol, voor de practical jokes. Een goed voorbeeld van deze geslaagde grappen had hij niet, toen Rolling Stone er naar vroeg. “Yeah, I’m drawing a blank right now, sorry”, was het typische antwoord van de apathische indierockster. “This whole thing is a practical joke.”

Meer gezelligheid met J. Mascis: afgelopen donderdag speelde hij even Kurt Cobain tijdens een geheime show van Nirvana in Brooklyn.

Tags: , , , , , , , ,

-->