nummer van 07/04/2014 door

‘A Country Boy Can Survive’ van Hank Williams Jr.

Whiskey Bent and Hell Bound

A Country Boy Can Survive

Zijn overleden vader en zijn zoon hebben niets te klagen over de aandacht die ze vanaf deze kant van de Atlantische Oceaan krijgen. Zelfs over zijn dochter wordt er geschreven. Zijn fans noemen hem Bocephus. Die bijnaam kreeg hij van zijn vader omdat hij op een bekende buikspreekpop met dezelfde naam leek. Geboren werd hij als Randall Hank Williams.

Van Hank Williams Jr. werd al op jonge leeftijd verwacht dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden. Die enorme last is te horen in zijn vroege werk, nog voordat hij zijn bijna fatale ongeluk kreeg. Onder druk van zijn moeder zong hij de liedjes van zijn vader en trad hij op in kleding die het publiek aan zijn vader moest herinneren. Wanneer je naar zijn eerste albums luistert, hoor je dat hij het niet met volle overtuiging zingt. Toen hij dit niet meer kon opbrengen, verbrak hij al het contact met zijn moeder.

Het echte keerpunt kwam in 1975. Tijdens een bergbeklimming in Montana donderde hij honderden meters naar beneden. Maar zoals hij zingt: “a country boy can survive.” Zijn gezicht was flink gehavend en hij moest hiervoor een aantal keren onder het mes. Om zijn littekens te verbergen liet hij zijn baard staan en is hij sindsdien zelden te zien geweest zonder zonnebril. Niets stond hem nu meer in de weg om zijn eigen gang te gaan.

hank-williams-jr-500x250

>In de tijd na dit keerpunt brak zijn interessantste periode aan. Hij liet zich in met muzikanten uit de southern rock scene en droeg, onder invloed van de nodige alcohol en andere drugs, zijn eigen steentje bij aan de outlaw country beweging die tegen alles inging wat Nashville dicteerde. Albums als Family Tradition, Whiskey Bent and Hell Bound en Rowdy zijn regelrechte outlaw country-klassiekers.

Met zijn eigen muziek kreeg hij het succes wat hij nooit als imitator van zijn vader had behaald. Hits, gouden platen, awards en de bijhorende roem. Hij had het allemaal. In 2008 verkende hij, als overtuigd Republikein, de mogelijkheden om senator van de staat Tennessee te worden.

Muzikaal gezien heeft hij sinds het album Lone Wolf uit 1990 niet veel interessants meer uitgebracht. Toch haalt hij regelmatig het nieuws. Zijn meest recente mediamoment is een uitspraak die hij deed in een uitzending van Fox. Hierin vergeleek hij het golfpartijtje van president Obama met enkele republikeinen met Hitler die een gezellig onderonsje had met de Israëlische premier Netanyahu. Half Amerika viel over hem heen en sponsors trokken zich terug. Hank nam het nummer ‘Keep The Change’ op als middelvinger naar Obama, Fox en ESPN en binnen twee dagen was dit nummer al 180.000 keer gedownload.

A country boy can survive.

Tags: , , , , ,

-->