nummer van 05/04/2014 door

‘You’ll Lose A Good Thing’ van Barbara Lynn

Geen onvoorwaardelijke liefde

Barbara Lynn – You'll Lose A Good Thing

Dat Barbara Lynns eerste single ‘You’ll Lose A Good Thing’ in 1962 op nummer 8 van de Billboard Top 100 binnenkwam, was best indrukwekkend voor een debuutsingle van een nieuwe, jonge artiest. Het nummer zit dan ook uitstekend in elkaar. De bluesy ondertonen, Barbara’s soulvolle stem en het aanstekelijke refrein maken dat je de ‘You’ in het liedje bij zijn lurven wil grijpen en hem toe wil schreeuwen: “Lose haar niet, jongen!” En dat terwijl Barbara nog maar zeventien was toen ze het vol zelfvertrouwen gezongen nummer schreef. Dit meisje speelde linkshandig gitaar, schreef haar eigen muziek en zag er, toen de single op haar twintigste werd uitgebracht, onberispelijk uit. Een droom van een debutante. Het is bijna jammer dat ‘You’ expliciet moet worden gewezen op het grote verlies dat hem te wachten staat als hij haar in een vlaag van verstandsverbijstering zou laten gaan.

Terwijl The Shirelles een paar maanden eerder hun ‘Soldier Boy’ ervan verzekerden hem altijd achterna te zullen reizen, verkondigde een andere zwarte vrouw in de top tien dat ze geen intentie had om achter een man aan te lopen. “If you should lose me,” zingt Lynn zelfverzekerd, “You’ll lose a good thing.” Haar liefde was niet onvoorwaardelijk, haar geduld niet oneindig. Als hij wilde dat ze bleef, moest hij er voor werken. Mocht hij bewijzen dat hij alle tijd en energie waard was. Nogal radicaal voor een zeventienjarig meisje begin jaren zestig, om zoiets te schrijven. Bedenk goed: ze draaide niet alleen de rollen om door te zeggen dat zíj het waard was om voor te vechten, nee, ze was ook nog eens een zwarte solo-artieste in een door blanke muzikanten gedomineerde hitparade die haar eigen nummers schreef én zichzelf begeleidde op gitaar. Een linkshandige gitaar.

Het feest begon voor Barbara Lynn eigenlijk al op de middelbare school in Beaumont, Texas, waar ze de band Bobbie Lynn & The Idols oprichtte. Deze band, bestaande uit alleen maar vrouwen, speelde blues en r&b-covers en nummers van grote voorbeelden Elvis Presley en Brenda Lee. Onze bandleidster hield er wel van de boel op te schudden; met een stel vrouwelijke muzikanten liedjes spelen van een blanke artiest, die naamsbekendheid had gekregen met het zingen van zwarte muziek. Maar Lynns bewondering voor Elvis was oprecht; ze modelleerde zelfs haar kapsel naar dat van hem. Bekender dan Elvis werd Lynn echter nooit. Wel ouder. En als 72-jarige kan ze inmiddels terugkijken op een geweldige carrière. Zo ging ze bijzondere samenwerkingen aan met onder andere Gladys Knight, Stevie Wonder, Ike en Tina Turner, Sam Cooke en Jackie Wilson, werd haar liedje ‘Oh Baby (We Got A Good Thing Goin’)’ door The Rolling Stones gecoverd – terwijl de grote Aretha Franklin ook een prachtige versie uitbracht van haar debuut – en kon ze er trots op zijn dat ‘You’ll Lose A Good Thing’ heel veel zeventienjarige meisjes het nodige zelfvertrouwen had gegeven. Linksom of rechtsom.

Tags: , , , , , , , , ,

-->