nummer van 01/04/2014 door

‘Hot Dreams’ van Timber Timbre

Meer dan alleen een fictieve soundtrack

Timber Timbre – Hot Dreams

Op de vorige platen van het Canadese Timber Timbre was het nogal een macabere bedoening. Een spookachtig geluid, ergens tussen jaren 80 B-horrorfilms en 50’s rock & roll in, zo omschreef Gabriela het al eens. Die kwaliteiten waardeerden de makers van de televisieserie Breaking Bad overigens ook, die het nummer ‘Magic Arrow’ waar Gabriela over schreef ook gebruikten in de tweede aflevering van het derde seizoen. Dat nummer was afkomstig van de derde plaat van de band die zich vernoemde naar het houten hutje waarin ze ooit hun eerste nummers schreven. Deze week kwam hun vijfde langspeler Hot Dreams uit.

Wie eerder al als een blok viel voor de donkere ondertonen van Timber Timbre, kan zich met een gerust hart onderdompelen in de nieuwe duisternis die te vinden is op Hot Dreams. Maar dit keer is het toch meer dan alleen een nieuwe soundtrack voor een spannende film die je nooit zag. Alhoewel de plaat in recensies wordt geduid als een soundtrack voor een western die geregisseerd is door David Lynch, ontstijgt de band dit keer de blauwdruk die er leek te liggen voor hun vorige platen.

Timber Timbre - Hot Dreams

Timber Timbre – Hot Dreams

Onheilspellend sensueel

Want hoe mooi ook, soms leek het toch wel alsof Timber Timbre een niche had gevonden waarin hun talenten goed van pas kwamen, maar daar vooral ook lekker comfortabel binnen bleven. Dat leidde doorgaans tot uitstekende nummers, maar de behoefte om de platen veel vaker te luisteren had ik doorgaans toch niet. Hot Dreams heeft daar ondertussen verandering in gebracht. De band heeft een spannende balans gevonden, waarbij het vaker intrigerend is wat er niet gespeeld wordt dan wat je juist wel hoort.

De aanpak doet daarbij soms – en vooral in het nummer van vandaag – denken aan Tindersticks of Nick Cave. Dromerige gitaarlijnen liften mee op een tergend langzaam ritme van de drums, waarbij zanger Taylor Kirk soms hardop lijkt te mijmeren en vervolgens weer vervalt in zwoel gecroon. En dan die clip bij het nummer; zo smaakvol was een striptease nog nooit. Het zou me niks verbazen als we over negen maanden een kleine geboortegolf waarnemen onder de lezers van Nummer van de Dag.

Wie nog wat meer voorspel nodig heeft kan op 5 april naar People’s Palace in Amsterdam of op 15 april naar Doornroosje in Nijmegen.

Tags: , , , , , ,

-->