nummer van 29/03/2014 door

‘Holland, 1945’ van Neutral Milk Hotel

Geobsedeerd door de Nederlandse geschiedenis

Holland, 1945 by Neutral Milk Hotel

Neutral Milk Hotel

Neutral Milk Hotel – In The Aeroplane Over The Sea

Wij leven in het enige land ter wereld dat de eer heeft als titel van een Neutral Milk Hotel-liedje te mogen fungeren. ‘Holland, 1945’ is het centrale punt van In The Aeroplane Over The Sea, een conceptalbum over Anne Frank waarmee de band in 1998 ineens een cultstatus verwierf. Niet alleen voor ons Nederlanders is het vreemd dat een stel Amerikaanse alternatieve rockers zo geobsedeerd raakten door “onze” Anne dat ze besloten een heel album aan haar te wijden. Ook in Amerika moest men even fronzen toen frontman Jeff Mangum in een interview opbiechtte dat het beroemde dagboek, dat iedereen in zijn land al verplicht las én besprak op de middelbare school, pas op latere leeftijd onder zijn aandacht kwam en dat hij, nadat hij het binnen twee dagen had uitgelezen, zo diep geraakt was dat hij drie dagen moest huilen.

Hoe kun je nou ondersteboven zijn van een boek waar je leeftijdsgenoten op jonge leeftijd zo mee zijn doodgegooid dat het ze bijna apathisch maakt? En hoe kun je dat gevoel omzetten in kunst die diezelfde leeftijdsgenoten dan nóg weet te raken? In The Aeroplane Over The Sea geeft het simpele antwoord: door het heel erg goed te doen.

Op het album horen we hoe Mangum verliefd wordt op Anne Frank, hoe hij droomt over haar, hoe zij vooral een mooi meisje met ravenzwart haar is en niet alleen een historisch slachtoffer. De zanger wenst dat hij in een tijdmachine kon stappen om haar te redden van de holocaust. Hoe absurd dat laatste ook mag klinken, wanneer je het hem ook echt hoort zingen in ‘Oh Comely’ kun je het alleen maar bloedmooi vinden.

I know they buried her body with others,
Her sister and mother and five-hundred families.
And will she remember me fifty years later?
I wished I could save her in some sort of time machine.
Neutral Milk Hotel – ‘Oh Comely’

Neutral Milk Hotel – Oh Comely

In The Aeroplane Over The Sea houdt mensen bezig, al vanaf het moment dat het uitkwam. Fans analyseren iedere zin, duiken opnieuw in het dagboek van Anne Frank en neuzen in het privéleven van Jeff Mangum. Net als bij Wie Is De Mol? zijn de theorieën die zij er op nahouden vaak nog vele malen vreemder dan het werk zelf. Sinds iemand op een forum opmerkte dat Jeffs zus Caroline Mangum wel erg op Anne Frank lijkt, overtuigen fans elkaar van de filosofie dat het Mangum ook echt gelukt is om een tijdmachine te bemachtigen, Anne Frank te redden en haar naar de jaren 70 te brengen om als zus Caroline door het leven te gaan. Na hun studies verhuizen Jeff en zijn zus naar een andere staat en neemt Anne/Caroline alwéér een nieuwe identiteit aan: die van Astra Taylor, Mangums vrouw.

Astra Taylor, Caroline Mangum, Anne Frank

Astra Taylor, Caroline Mangum, Anne Frank

Een liedjesschrijver als nazi-jager met een tijdmachine. Een album dat dit soort idiote beweringen losmaakt, verdient het predikaat van cultklassieker. Mangum is zelf overigens ook nooit vies geweest van vergaande theorieën, zoals we horen in ‘Holland, 1945’. In dit liedje stelt hij dat Anne Frank gereïncarneerd is in Pepito Arriola, een Spaans wonderkind dat uitblonk op de piano. Dat Arriola leefde van 1896 tot 1954 en dus niet alleen vóór, maar ook tijdens Anne’s leven deze wereld bewandelde, moeten we dan maar even voor lief nemen.

The only girl I’ve ever loved
Was born with roses in her eyes
But then they buried her alive
One evening, 1945
With just her sister at her side
And only weeks before the guns
All came and rained on everyone
Now she’s a little boy in Spain
Playing pianos filled with flames
On empty rings around the sun
All sing to say my dream has come
Neutral Milk Hotel – ‘Holland, 1945’

Ondanks Mangums fascinatie voor onze nationale geschiedenis speelde Neutral Milk Hotel maar één keer in Nederland, in 1998. Een optreden waar niemand zich destijds op heeft kunnen verheugen, aangezien In The Aeroplane Over The Sea toen nog moest uitkomen en het optreden, als voorprogramma van Sparklehorse, niet van te voren was aangekondigd. Binnen een jaar werd de hele band opgeheven en liet Mangum wereldwijd teleurgestelde fans achter die hoopten de fascinerende liedjes van dat laatste album ooit live te horen. Vorig jaar was er dan eindelijk goed nieuws: Neutral Milk Hotel gaat weer touren. En ze komen thuis, naar Nederland. Op 24 mei staat de band op Le Guess Who? May Day in Utrecht en kunnen honderden mensen meezingen over dat mooie meisje met ravenzwart haar.

Tags: , , , , , , ,

-->