Lisa Stansfield – All Around the World

Toen Eefje de Visser laatst heel mooi ‘All Around The World’ (in de volksmond: ‘Been Around The World’)  inzette bij DWDD’s muzikale rubriek ‘Guilty Pleasures’ bedachten heel veel mensen dat dat eigenlijk best een mooi liedje was, net als ik begin jaren 90, toen ik als pre-puber elke noot van het originele R&B-nummer meezong. Natuurlijk is het mooi liedje. De meeste guilty pleasures die in het programma langskomen zijn of waren in hun meest pure vorm mooi – totdat de producer er mee aan de slag ging, of een hysterische zangeres, of beiden. Tegenwoordig is het zo dat een vrij goede productie vaak ook heel magere liedjes kan verhullen, wat nog altijd een veel grotere teleurstelling is. Enfin, lang voordat ik wist dat Cindy Crawford en Marilyn Monroe er ook mee rondliepen, stipte ik met vettig bruin kohlpotlood mijn wang aan voor een sexy moedervlek à la Lisa Stansfield en pakte ik dagelijks voor de spiegel mijn haarborstel slash microfoon erbij. Ik kende de tekst niet en zong maar wat: “Been around the world and ai ai ai”, maar het hield me van de straat en zo is het maar net.

De Britse Lisa Stansfield schreef ‘All Around The World’ samen met songwriters Ian Devaney en Andy Morris, die het nummer ook produceerden. Het liedje stond op debuutalbum Affection (1989) en werd als eerste single in verschillende landen uitgebracht. Dat werd een groot succes: ‘All Around The World’ belandde in veel lijstjes aan de top, zo ook in de Nederlandse Top 40, waar het vier weken lang de nummer 1-positie behield. Hoe kan het ook anders, met die moedervlek op haar wang, die rode lippen, dat stoere leren jack en dat zwoel gesproken stukje in de intro? Vooral dat laatste moet hebben geholpen, al kwam het heel spontaan en onverwachts tot stand. Lisa zat, zo gaan de geruchten, met haar vriendje Ian Devaney en bandlid Andy Morris op de piano te pielen – ze speelden wat akkoorden, Lisa zong wat, je weet wel hoe dat soort dingen bij muzikanten gaan – toen het gebeurde. Eigenlijk zijn dat de mooiste momenten voor musici: je rommelt wat, lacht en grapt met gekke stemmetjes en onvoorstelbare akkoordwisselingen en harmonieën die tijdens een serieuze schrijfsessie nooit in je waren opgekomen, en daar is dat moment ineens, Lisa Stansfield die Barry White nadoet met een lage stem. Die grap bleek hét intro dat dit nummer nodig had.

De echt grap is natuurlijk, al droomde ze er misschien al jaren van, dat Stansfield ‘All Around The World’ daadwerkelijk mét Barry White heeft opgenomen, drie jaar later, in 1992. In het intro deelt ze de gesproken tekst lieflijk met the Walrus of Love, die er nog meer zwoelheid en zwaarte in legt, en kijken ze elkaar steeds heel lang en flirterig aan. Naarmate je langer naar onderstaande video kijkt, wordt het hoofd van Barry White groter en dat van Lisa Stansfield kleiner, maar dat kan ook aan mij liggen.

Lisa Stansfield – All around the world(with barry White)

Omdat ik nooit echt geïnteresseerd ben geweest in wat er nou eigenlijk werd gezongen maar me door dit stukje genoodzaakt voel iedereen volledig in te lichten, heb ik het opgezocht. Je zult versteld staan, ik had het bíjna goed. Drie songwriters lukte het niet om de zin “Been around the world and…” af te maken, waardoor ze uiteindelijk maar hebben laten staan wat Stansfield tijdens de repetities altijd zong: “ya ya ya”. Dat eigenlijk gewoon ” I, I, I” is, omdat de volgende zin begint met “I can’t find my baby.” In de badkamer ligt geloof ik een haarborstel.

Tags: , , , , , , , , ,

-->