nummer van 27/03/2014 door

‘Had To Hear’ van Real Estate

Aan welk nummer doet jullie dit denken?

https://youtube.com/devicesupport

Het duurde even voor ik door had waar ‘Had To Hear’ me aan deed denken. Met name de zanglijn – en de gitaar vanaf 3.22 – leek wel erg veel op een bekend liedje, maar de titel en artiest schoten me maar niet te binnen. En zoals het dan altijd gaat: zo lang je gefrustreerd blijft proberen op betreffend nummer te komen, lukt het niet. Pas als je even je gedachten de ruimte geeft en je weer op andere dingen concentreert, valt het kwartje. Maar dat duurde in dit geval dus even.

Terwijl ik mijn gedachten weer op dringendere zaken richtte, trok op de achtergrond de rest van Atlas voorbij, het onlangs verschenen derde album van de band uit New Jersey. Martijn vertelde zo’n tweeënhalf jaar geleden al eens over Real Estate dat toen net zijn tweede plaat Days (2011) had uitgebracht. En nu is er dus Atlas met als openingsnummer ‘Had To Hear’.

In de recensie van Pitchfork staat heel mooi omschreven wat deze plaat zo anders maakt dan zijn voorgangers. Hoewel het geluid hetzelfde is, is de gemoedstoestand veranderd: “De ideale band voor een feestje bij het zwembad speelt nu de soundtrack van het opruimen in de ochtend. Iedereen is weg, het gaat zo regenen, in het zwembad drijven talloze sigarettenstompjes en morgen moeten we werken.”

REALS

Atlas klinkt inderdaad verloren. Martijn schreef in november 2011: “[…] lome, psychedelische beachpop waarbij je vol in de zon staart en je blind van genot laat meevoeren door subtiel maar onweerstaanbaar gitaarwerk.” Het strand maakt op dit album plaats voor een grijze wijk in een onbeduidende stad en de zon voor regen.

Maar het is wel een mooie plaat. Of ik hem langer dan een paar weken draai, weet ik nog niet. Daarvoor klinkt het te vlak allemaal, te weinig verrassend. ‘Had To Hear’ staat vandaag bovenaan het stuk, omdat het liedje me nogal heeft beziggehouden gisteren zoals ik in het begin schreef. Maar ik wil toch even nog een ander liedje aanstippen, gewoon omdat het wat mij betreft de hit van de plaat is: ‘Horizon’.

https://youtube.com/devicesupport

Tags: , , , , , , , , ,

-->