nummer van 26/03/2014 door

‘Busy line’ van Rose Murphy

Ella was fan

Rose Murphy – Busy Line

Murphy trad in de jaren 30 de muziekwereld binnen als getalenteerde, jonge, pianiste. Ze mocht artiesten als Count Basie begeleiden, leek daarin haar plek gevonden te hebben, ware het niet dat er iets aan haar was dat ze niet verborgen kon houden: haar stem. Hoog, pieperig, eigenlijk precies zoals de stem die een klein meisje op kan zetten om haar zin te krijgen. Vreemd, een beetje grappig, maar zo charmant.

Niet iedereen viel voor de charmes van de zogenaamde Chee-Chee girl, een bijnaam die Murphy kreeg door in bijna ieder nummer “chee-chee” te zingen op haar gebruikelijke, overdreven schattige manier. Voor sommigen was haar zang simpelweg irritant, voor anderen hartverwarmend. Radio-dj’s geloofden in haar en draaiden haar gelukkig veel tijdens hun uitzendingen. Inderdaad, met een stem als die van Murphy zing je geen ‘Piece of my heart’ zoals Janis Joplin dat kon. Met zo’n stem lukt het je ook niet je zang in de muziek te laten verdwijnen om een compositie de hoofdrol te laten spelen. Nee, met zo’n stem ben je meteen herkenbaar, speelt de zang de hoofdrol en kun je er als artiest maar beter voor staan. Wat Murphy vervolgens met haar stem teweeg kon brengen, deed ze als een van de beste. Ze had de perfecte stem voor de winter, een stem van warme appeltaarten uit de oven en van veilig binnen zitten als buiten de sneeuw met grote vlokken naar beneden valt. Als je geen extra deken hebt, maar wel Murphy, dan zit je komende winter goed.

Dat Ella Fitzgerald tijdens concerten vaak een moment nam om haar bekende zangpartner Louis Armstrong liefkozend te imiteren, is bij sommigen wel bekend. Maar ze nam vaak ook nog de tijd voor een ‘Rose Murphy’ door een van Murphy’s bekendste liedjes ‘I can’t give you anything but love’ te zingen (beluister het hieronder, vanaf 1:14 begint ze Murphy na te doen). Wie Murphy nog meer nadeed, vraag je? Princes Margaret, het jongste zusje van Queen Elisabeth. Wanneer? Tijdens feestjes. Welk nummer? Het nummer bovenaan dit stuk. Inclusief de “brrrp brrrp”.

Ella Fitzgerald I can't give you anything but love

Tags: , , , , , , , ,

-->