nummer van 25/03/2014 door

‘She Used To Love Me A Lot’ door Johnny Cash

De plaat die we bijna nooit hadden gehoord

Johnny Cash – She Used To Love Me A Lot (Official Music Video)

Hoe gaat dat nou eigenlijk, vraag ik me af… Je vader is al meer dan tien jaar dood, net zoals je moeder. Een ouderlijk huis waar je op een verloren zondagmiddag op zolder het stof van je jeugdherinneringen afblaast is er dus niet meer. Toch vond John Carter Cash niet zo lang geleden materiaal van zijn vader Johnny Cash dat nog niet was uitgebracht. Geen rammelende demootjes of z’n vader en moeder die zongen op zijn verjaardag, maar een zo goed als volwaardig album. Een plaat die ooit opgenomen was, om verschillende redenen niet uitkwam en zo tientallen jaren later alsnog opdook en vorige week werd uitgebracht onder de titel Out Among The Stars.

Johnny CashStapels onuitgebracht materiaal

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat nieuw materiaal uitkomt nadat Johnny Cash op 12 september 2003 overleed. Zo kwamen er in 2006 en 2010 nog twee albums uit van de American Recordings waar hij tot aan zijn dood samen met producer Rick Rubin aan werkte. Daarnaast waren er nog tal van compilaties die ook vaak wel in meer of mindere mate nog wat nieuws voor de fans hadden te bieden. Maar een compleet album waar niemand het bestaan van af leek te weten, dat maakten we nog niet eerder mee.

Het ontdekken van de opnames verliep trouwens minder romantisch dan je wellicht zou verwachten. Nadat Johnny Cash en June Carter in 2003 kort na elkaar overleden werd het hele archief aan audiomateriaal dat ze thuis in Nashville hadden verzameld overgevlogen naar New York om digitaal te worden gearchiveerd. Een flinke klus, want in een interview vertelt John Carter Cash dat zijn ouders van alles opnamen en vooral niets weggooiden. Hij hoorde de nummers die we nu kennen als Out Among The Stars destijds al en die vielen gelijk op vanwege de hoge kwaliteit, maar John Carter Cash vergat ze eigenlijk weer vanwege het grote aantal opnames dat hij destijds beluisterde.

Geen geld voor Cash

Ook gebeurde er aanvankelijk niets mee omdat het materiaal nog niet echt af was. Zijn vader begon in 1981 samen met producer Billy Sherrill aan de plaat, maar vanwege een terugval in zijn drugsverslaving werden deze in eerste instantie niet afgemaakt. Toen hij in 1983 uit een afkickkliniek kwam voelde hij zich weer fris genoeg om de nummers af te maken, wat in 1984 grotendeels ook gebeurde. Bij platenlabel Columbia wist men op dat moment echter niet goed wat ze met Johnny Cash aan moesten. Er was weinig geld en bovendien paste de rauwere sound van Cash niet al te goed binnen de gepolijste vorm die country in die jaren had aangenomen en populair was geworden.

Johnny_Cash_-_Out_Among_the_StarsToen John Carter Cash zich de opnames jaren later weer herinnerde, besloot hij dat de plaat het alsnog verdiende om gehoord te worden. Als producer werkte hij niet alleen mee aan het oppoetsen van de tracks, maar nodigde hij bovendien enkele muzikanten op om wat aanvullende partijen in te spelen. Onder hen was bijvoorbeeld gitarist Marty Stuart, die ook meespeelde tijdens de oorspronkelijke opnamesessies. ‘She Used To Love Me A Lot’ is uitgebracht als eerste single van het album, een cover van een nummer waar country-artiest David Allan Coe in de jaren tachtig al eens succes mee had. Naar de platenzaak rennen is niet nodig, want de single was alleen verkrijgbaar als exclusieve 7″ bij de Duitse Rolling Stone. In Spotify kun je wel terecht, en daar is ook gewoon de hele plaat te beluisteren.

David Allan Coe "She Used To Love Me A Lot"

Tags: , , , , ,

-->