nummer van 13/04/2014 door Frank Goossens

‘The Wedding List’ van Kate Bush

Van de prins, de bruid en het ongelukje

Webdeveloper Frank Goossens googlede naar Jonathan Wilsons ‘Cecil Taylor’ en vond ons artikel. Direct herkende hij de plugin (nerdiaans voor programmaatje) die wij gebruiken om YouTube-video’s op de site te tonen; die heeft hij gemaakt. Frank, zelf fervent muziekblogger, vond dat een mooie aanleiding om een gastartikel te schrijven. Wij zijn blij dat hij dat vond, en natuurlijk dat hij óns vond.

Kate Bush – The Wedding List (Live 1982)

Er was eens een prins die een jaar getrouwd was. Zijn vrouw, Diana, had hem net een eerstgeboren zoon geschonken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Charles veel zin had om nog eens flink de bloemetjes buiten te zetten. Prins zijnde had deze Engelsman natuurlijk zo zijn contacten en hij vroeg George Martin om een klein feestje te organiseren dat dan ook nog eens de kas van het prinselijke goede doel zou kunnen spijzen. En zo geschiedde! Het resultaat was het allereerste “Princes Trust Rock Gala” in 1982, met – voor mij – dit magistrale optreden als absoluut hoogtepunt.

“Kate Bush? Zo theatraal!” smaalt mijn vrouw soms plagerig en ze heeft misschien gelijk, maar ik heb altijd al een boontje voor Kate gehad. ‘The Wedding List’ stond oorspronkelijk op Never For Ever uit 1978 en was (met een omwegje langs de film La Mariée Était En Noir van Truffaut uit 1968) schatplichtig aan de The Bride Who Wore Black. Die roman van Cornell Woolrich uit 1940 stond ongetwijfeld ook in de bibliotheek van Quintin Tarantino, want het boek gaat over een bruid die wraak neemt op de moordenaars van haar bruidegom. Die wraak van de bruid, dat is ook in ‘The Wedding List’ een bloederige zaak:

Did you think I’d ever let you
Get away with it, huh?
He swooned in warm maroon.
There’s gas in your barrel, and I’m flooded with Doom.
You’ve made a wake of our honeymoon,
And I’m coming for you!

Kate Bush maakte in 1979, ter gelegenheid van een Christmas Special, zelf ook een filmpje bij ‘The Wedding List’, waarin ze zelf de rol van moordende bruid speelde.

Kate Bush – The Wedding List (1979 Xmas Special)

Mijn voorkeur gaat toch uit naar de live versie bovenaan dit stuk. Want is het u opgevallen wie daar zoal op het podium staat? Pete Townshed (The Who) en Midge Ure (Ultravox) op gitaar, Phil Collins (Genesis) in een Hawaii-hemdje gelukkig enkel op drums, Gary Booker (Procul Harum) op toetsen, maar vooral de betreurde Mick Karn (Japan) op fretless bass.

Al die muzikale goden en hun verdiensten daargelaten, is er natuurlijk ook dat ene moment waarop een klein vestimentair probleem voor extra spanning zorgde. De manier waarop Kate dat stijlvol oploste, heeft Janet Jackson vele jaren later absoluut niet kunnen evenaren. Mevrouw Bush liet zich echter niet afleiden en zong – een beetje grijnzend – verder. Prins Charles zal dat toen wel niet erg hebben gevonden, die man is immers zo preuts nog niet.

Tags: , , , , , , , ,

-->