nummer van 24/03/2014 door

‘Nightlife’ van Off With Their Heads

Fuck You Anyway

Off With Their Heads – "Nightlife"

Volgens de astronomische kalender begon afgelopen donderdag de lente. De aanvang van mijn favoriete jaargetijde gaat gepaard met een niet te onderdrukken verlangen om de hele dag naar punkrock te luisteren.

Vroeger had ik tien nieuwe platen achter de hand die de honger naar deze muziek kon stillen. Tegenwoordig ben ik zelf het type luisteraar waar ik vroeger moeite mee had: een beetje de nieuwe platen van oude bekenden op de grotere labels checken en dat wel voldoende vinden.

Het is dan ook niet gek dat mijn favoriete punknummer van het jaar 2013 van een band komt die ik al jaren welhaast religieus volg. In al die tijd is er weinig veranderd. Zanger Ryan Young spuugt nog altijd zijn deprimerende teksten uit en laat zich begeleiden door megacatchy melodieën. Het nummer van de dag voldoet volledig aan de verwachtingen die ik heb bij de band. Pitje bouwen op iemands leed dus.

De band is één van de troeven die Epitaph Records inzet om critici te overtuigen dat het label nog wel degelijk relevant is voor punkliefhebbers. Samen met Fat Wreck Chords diende het label in de jaren 90 als keurmerk voor alles wat goed was aan punkrock. Hierdoor kocht je wel eens blind een plaat van een onbekende band en (bijna) nooit stelde het echt teleur. In het begin van deze eeuw kwam hier verandering in, toen het label zich ging richten op populaire stijlen die zowel muzikaal als tekstueel niets meer te maken hadden met het Epitaph van de jaren 90. Met het tekenen van Off With Their Heads maar ook The Menzingers, Propagandhi en The Lawrence Arms lijkt het label zich te herpakken.

Net als bij zoveel bands heeft Off With Their Heads de kunst afgekeken van de helden van weleer. Toen ik destijds hun debuut Hospitals (2006) voor het eerst hoorde, was het al snel duidelijk dat The Beltones een grote invloed op het totale geluid heeft gehad.  Zoveel invloed dat Off With Their Heads Beltones-zanger Bill Beltone zelfs vroeg om nummers aan te leveren voor een singel met de legendarische crustpunkers van Discharge. En ook live covert de band regelmatig een track van de The Beltones die destijds – net als Off With Their Heads nu – patent had op opgewekte punkrock met depressieve teksten.  

Voor de mensen die het origineel van The Beltones willen hebben, verscheen er afgelopen week goed nieuws. Op Record Store Day zal On Deaf Ears opnieuw uitgebracht worden. Hier alvast een voorproefje:

The Beltones – Fuck You Anyway

Tags: , , , , , , , , ,

-->