nummer van 22/03/2014 door

‘Don’t Look Back’ van The Remains

‘Hey, ik heb dit nummer geschreven’

the remains "don't look back"

Billy Vera is een veelzijdige man. Al op jonge leeftijd schrijft hij liedjes voor artiesten zoals Fats Domino, Dolly Parton, en Ricky Nelson, om er een paar te noemen. Ook zingt en speelt hij zijn eigen muziek, met in 1987 als hoogtepunt de successingle ‘At This Moment‘. Daarnaast acteert hij ook in series als Baywatch, Beverly Hills 90210, Days Of Our Lives en Boy Meets World.

Tegenwoordig struint hij YouTube af om onder liedjes waar hij iets mee te maken heeft, even een reactie achter te laten. Zoals onder ‘Don’t Look Back’ van Robert Plant bijvoorbeeld. En voor het geval het niet duidelijk is dat hij het nummer heeft geschreven, laat hij er nog eentje achter, en nog een, en …

Billy Vera

Billy Vera dus. Hij schreef ‘Don’t Look Back’ overigens niet voor Robert Plant, maar in 1966 in opdracht voor soulzanger Chuck Jackson. Jackson kon er niet zoveel mee en Vera’s uitgever stuurde het nummer naar platenlabel Epic. Bij Epic zat op dat moment het jonge bandje The Remains uit Boston, dat in 1966 het voorprogramma deed van The Beatles tijdens de laatste tour door de VS. The Remains moest er wel een hitje van kunnen maken, ging het door het kantoor bij Epic.

Dat lukte niet, jammer genoeg. The Remains was verder ook geen lang leven beschoren. De band maakte één plaat en wordt ook wel een van de grootste vergeten bands genoemd. “Als ze door waren gegaan na hun debuut, hadden we nu niet de Stones als grootste rock-‘n-roll-band bestempeld, maar The Remains”, schreef muziekjournalist Mark Kemp in 2007 in Paste Magazine in een bespreking van de heruitgave van het debuutalbum.

Dansvloer

Billy Vera

Billy Vera

‘Don’t Look Back’ is een schitterend nummer dat het nog steeds goed doet op de dansvloeren van bezwete, naar schraal bier en sigaretten ruikende feestjes. Het begint al met dat prachtige eerste couplet: goede melodie en mooie tussen scherp en warm variërende zang van zanger Barry Tashian. De refreintjes – “Don’t look back!” – worden steevast afgemaakt met een getergde “… runnin’ till the end of time”.

Na twee coupletjes en refreintjes is er ineens een intermezzo, waar op swingende wijze pas op de plaats wordt gemaakt. Ik vind dat zo’n cool stuk, luister maar, het begint vanaf 1:07: “Now hold it, hold it, I got one thing I want to say.” Hier, en aan het korte stuk na dit intermezzo, hoor je wellicht dat het nummer eigenlijk geschreven is in opdracht van een soulzanger. In mijn hoofd hoor ik die soulversie. Klinkt  goed.

Dankzij de bekende Nuggets-verzamelaars die jaren geleden weer in mooie boxen te koop waren, is dit nummer nog steeds onder ons en blijft het een culthit. Ook mooi voor Billy Vera, die het nummer schreef. “Indertijd werd het een culthit en 40 jaar later begin ik er ook nog eens dollars aan te verdienen dankzij die Nuggets-verzamelaar en Robert Plants versie”, schrijft Billy ergens op YouTube onder zijn liedje. En ondanks dat ik in het begin een beetje flauw deed over Billy’s YouTube-gedrag, vind ik eigenlijk dat hij gelijk heeft. Waarom zou je niet elke kans grijpen om de wereld even te laten weten dat je dit steengoede nummer hebt geschreven.

Het enige dat ik Billy echt kwalijk neem is dat hij dat ook doet onder die Robert Plant-versie. Die is echt niet te doen, zo vreselijk. Oordeel zelf maar:

Robert Plant – Don't Look Back

Tags: , , , , , , , , ,

-->