nummer van 19/03/2014 door

‘Playa playa’ van D’Angelo

We wachten trouw

https://youtube.com/devicesupport

Het wachten op het nieuwe album van D’Angelo vereist veel geduld. Al vanaf het begin van dit millenium worden vanuit verschillende hoeken hoopvolle berichten de wereld in gestuurd die een volgende plaat aankondigen, maar buiten valse beloftes, semi-officiële Best Of’s en cd’s die opeens op Amazon verschijnen en na 24 uur weer verdwijnen, hebben we niks. Waar we op wachten is ook nogal wat; een briljant vervolg op eveneens briljant ouder werk van D’Angelo.

Het is moeilijk voor te stellen dat D’Angelo zo jong was toen hij zijn eerste plaat Brown Sugar (1995) uitbracht. Het geluid dat hij toen maakte, die doorleefde, rokerige soul, klonk als iets waar jaren ervaring achter zat, niet als het product van een 21-jarige jongeman uit Richmond, Virginia. D’Angelo’s nummers zaten vol dikke baslijntjes, luie, doffe, beats, en alles wat hij hoefde te doen was het geheel gladstrijken met zijn falsettokoortjes. Het was jazz, soul, warm, intens en sensueel. D’Angelo werd de aanvoerder van de neo soul golf waar in de jaren 90 Erykah Badu, Lauryn Hill, Maxwell en Jill Scott (om er maar een paar te noemen) deel van uitmaakten. Na Brown Sugar nam D’Angelo een pauze van 4,5 jaar en kwam in 2000 terug met het alom bejubelde Voodoo. Een meesterwerk. Hij was toen pas 26.

We kunnen moeilijk negeren dat de druk te moeten presteren enorm moet zijn geweest voor de jonge artiest. De beste muzikanten wilden met de nieuwe soulster samenwerken en ook de pers heeft de druk behoorlijk opgevoerd. Zou hij de beloftes waarmaken? Werd hij de nieuwe Prince? Zijn videoclip voor ‘How does it feel?’, waarin hij naakt en zwetend net te veel (of te weinig, het is maar hoe je het bekijkt) huid liet zien, kreeg iedereen aan het praten. In 2007 doken er foto’s op van D’Angelo die leken te duiden op een moeilijke periode in zijn leven – in werkelijkheid had hij de beslissing mentaal en fysiek afstand te nemen van showbusiness zelf genomen. Het leek er niet op dat de nieuwe plaat binnenkort in de schappen zou verschijnen.

Vanaf 2012 kwamen vanuit de hoek van een oude vriend en collega, niemand minder dan Questlove, weer berichten over een nieuw D’Angelo album dat voor 97% af zou zijn. Een jaar later werd dat 99%. D’Angelo moest alleen nog zijn teksten perfectioneren. Weer een jaar later was er nog steeds geen album. Hij had niet helemaal stil gestaan; met een Europese tour net achter de rug, een tour die door velen een van de meest geanticipeerde tours genoemd wordt, had hij in elf landen mensen alleen maar hongeriger gemaakt naar het nieuwe album. Er werd gefluisterd over de albumtitel James River. Inmiddels heeft Questlove die titel alweer afgeketst. De mysterie rondom D’Angelo draagt bij aan zijn aantrekkingskracht, maar zonder echt te geloven dat het lange wachten alles waard zal zijn, zouden we de hoop al opgegeven hebben.

Bovenaan dit stuk hoor je het openingsnummer van Voodoo. Wie weet kunnen we binnenkort luisteren naar de opener van D’Angelo’s derde plaat. Zelfs een plaat met alleen piano vinden we goed (zoals hieronder). We blijven de berichten in de gaten houden.

D'Angelo Live 2012 (Full Medley HD)

Tags: , , , , , , , , ,

-->