nummer van 17/03/2014 door

‘Bob Wills Is Still The King’ van Waylon Jennings

It don’t matter who’s in Austin

Waylon Jennings – Bob Wills is Still the King (Studio Version)

waylon

Waylon Jennings

Afgelopen week keek ik weer enigzins jaloers naar de op mijn timeline op Facebook voorbij komende foto’s en verhalen van vrienden die van hun (ongetwijfeld verdiende) jaarlijkse snoepreisje naar Austin, Texas aan het genieten waren.
Een volle week dient de stad als showcasepodium waar de mondiale muziek- en filmwereld bijeenkomt om te netwerken, te promoten en van gratis drank te genieten. Uiteraard is er muziek. Veel muziek. Inmiddels is South By Southwest weer afgelopen. Maar zoals Waylon Jennings al subtiel opmerkte: “It don’t matter who’s in Austin, Bob Wills is still the king.”

bob_wills_hs

Bob Wills

Het nummer van vandaag was bedoeld als een B-kantje maar heeft uiteindelijk zelf ook de nodige airplay gekregen. Het is een ode aan één van de grondleggers van de western swing, een muziekstijl die in de vroege 20e eeuw ontstond in het zuiden van Amerika. Het brengt alle varianten van hillbilly muziek samen met big band jazz en blues. Bandleider Bob Wills was één van de succesvolste vertolkers van deze stijl en wordt nog altijd gezien als de ‘King of Western Swing‘. Hieronder een tv-opname van één van zijn grootste hits, ‘San Antonio Rose’, met een schitterende hoofdrol voor zanger Tommy Duncan.

San Antonio Rose (Live 40s) Bob Wills and His Texas Playboys

In 1944 kwam de Amerikaanse regering met een bizar idee om geld te verdienen voor de geldverslindende oorlog met Duitsland en Japan. Nachtclubs moesten dertig procent accijns betalen wanneer ze muziek speelden waarop mensen publiekelijk konden dansen. Hierdoor werd het voor clubeigenaren en organisatoren onbetaalbaar om western swing acts te boeken en stierf het genre een plotselinge en oneervolle dood. Ondanks deze snelle ondergang moet de invloed van deze stijl op andere stijlen zoals rockabilly, countryrock en rock ’n roll niet verwaarloosd worden. Mede daarom is western swing officieel uitgeroepen als dé muziek van de staat Texas.

Iets anders wat ik afgelopen week op mijn timeline voorbij zag komen, is dat The Rolling Stones dit jaar op Pinkpop zullen staan. Deze band heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze liefhebber zijn van country en de aanverwante genres. Hun vriendschap met Byrd en Flying Burrito Brother Gram Parsons zal daar zeker debet aan zijn geweest. Luister maar naar ‘Wild Horses‘ en ‘Honky Tonk Woman‘. Of nog beter: luister naar de cover van het nummer van de dag.

The Rolling Stones – Bob Wills Is Still The King – Live OFFICIAL

Tags: , , , , , ,

-->